«Πόρτα» στους Ρώσους λιποτάκτες από την Τσεχία, το σκέφτεται και η Φινλανδία - Έτοιμη να τους υποδεχτεί η Γερμανία

Αν και η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να δεχτεί Ρώσους λιποτάκτες, η Τσεχία αρνείται ενώ η Φινλανδία βρίσκεται υπό σκέψη

Καθώς οι Ρώσοι πολίτες οι οποίοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που μπορούν να κληθούν για την επιστράτευση εγκαταλείπουν άρον άρον τη χώρα υπό το φόβο πως αργά ή γρήγορα θα κλείσουν τα ρωσικά σύνορα, μία μία οι χώρες αποφασίζουν για το αν θα τους δεχτούν ή όχι. Ήδη παρατηρείται από χθες αυξημένη κίνηση στα σύνορα με τη Φινλανδία, τη Γεωργία και την Αρμενία.

Όπως φαίνεται όμως δεν είναι όλες οι χώρες πρόθυμες να χορηγήσουν βίζα στους Ρώσους λιποτάκτες. Η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους περισσότερους Ρώσους να εισέλθουν στη Φινλανδία. Τα φινλανδικά χερσαία σύνορα έχουν παραμείνει μεταξύ των ελάχιστων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους, αφού μια σειρά δυτικών χωρών έκλεισαν τόσο τα χερσαία σύνορα όσο και τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά αεροπλάνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τους κινδύνους που ενέχουν άτομα που ταξιδεύουν μέσω της Φινλανδίας και εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά τη διαμετακόμιση Ρώσων μέσω της χώρας.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής, πιστεύουμε ότι ο ρωσικός τουρισμός (προς τη Φινλανδία) πρέπει να σταματήσει, καθώς και η διέλευση μέσω της Φινλανδίας», είπε η Μάριν σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί μετά τα χθεσινά νέα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου δημιούργησε φόβους ότι ορισμένοι άνδρες σε μάχιμη ηλικία δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και οδήγησε να πουληθούν γρήγορα από την χώρα αεροπορικα εισιτήρια χωρίς επιστροφή.

Η Φινλανδία επέλεξε να διατηρήσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ανοιχτά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο συνοριακό πέρασμα Βααλίμα, σε απόσταση περίπου τρεις ώρες οδικώς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη, τρεις λωρίδες αυτοκινήτων εκτείνονταν 300-400 μέτρα η καθεμία γύρω στις 13:15 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος φύλαξης των συνόρων.

Το πέρασμα είναι ένα από τα εννέα στα 1.300 χιλιόμετρα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η οδική κυκλοφορία στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε σε tweet ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της συνοριοφύλακα, Μάτι Πιτκανίτι. Είπε στο Reuters ότι οι συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι στα εννέα σημεία ελέγχου.

Αν και η κυκλοφορία από τη Ρωσία είναι μεγαλύτερη από την συνηθισμένη, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι δεν έχει αλλάξει «ανησυχητικά» τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η ανακοίνωση προειδοποίησε ότι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν «λανθασμένες και παραπλανητικές» πληροφορίες.

Περίπου στις 17:30 τοπική ώρα η κυκλοφορία συνέχιζε, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, με αυτοκίνητα να εκτείνονται σε τέσσερις λωρίδες, την καθεμία για περίπου 150 μέτρα.

Ένας 34χρονος Ρώσος με το όνομα Νικίτα, ο οποίος δεν έδωσε το επίθετό του, τόνισε στο Reuters ότι θα πήγαινε διακοπές στη νότια Ευρώπη και ότι δεν είναι σίγουρος αν θα επιστρέψει στη Ρωσία. «Θα πάρω την απόφαση όταν είμαι εκεί», τόνισε καθώς διέσχιζε τα σύνορα.

Αξιωματούχοι των συνόρων ανέφεραν στο Reuters ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων που έφτασαν ταξίδευαν με τουριστική βίζα. Οι τουρίστες πρέπει να προσκομίσουν βίζες και έγγραφα που αποδεικνύουν τα επόμενα δρομολόγιά τους, όπως αεροπορικά εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων ή πρόσκληση από φιλικό πρόσωπο.

Όσο οι τουρίστες μπορούν να δείξουν αξιόπιστα σχέδια επιστροφής, όπως εισιτήρια επιστροφής, οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να ελέγξουν αν όντως σκοπεύουν να επιστρέψουν, είπε στο Reuters ο Ελίας Λάινε, αναπληρωτής επικεφαλής του συνοριακού σταθμού της Βααλίμα.

Όχι από την Τσεχία στη χοήγηση βίζας

Η Τσεχία από την άλλη ανακοίνωσε πως δεν θα εκδίδει βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους σε Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση.

«Κατανοώ ότι οι Ρώσοι τρέπονται σε φυγή από τις ολοένα και πιο απελπισμένες αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι σε ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όμως όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή δεν θέλουν να εκπληρώσουν ένα καθήκον που επιβάλλει το δικό τους κράτος δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους», υπογράμμισε ο Λιπάβσκι του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Έτσι, οι Τσέχοι υιοθετούν διαφορετική θέση όσον αφορά τους Ρώσους λιποτάκτες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τη Γερμανία που ανακοίνωσε σήμερα έτοιμη να τους υποδεχθεί.

«Όποιος αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Η Τσεχία σταμάτησε να χορηγεί βίζα σε Ρώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αργότερα έκανε εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που υπήρχαν ανθρωπιστικοί λόγοι.

Παράλληλα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους πολίτες από συνορικά περάσματα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν όσο η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο που τρέπεται σε φυγή από την επιστράτευση της Μόσχας, δήλωσαν οι υπουργοί τους την Τετάρτη.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί Ρώσους λιποτάκτες

Η γερμανική κυβέρνηση από την άλλη δηλώνει έτοιμη να δεχτεί τους ρώσους λιποτάκτες που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία» είπε η Νάνσι Φέζερ σε αυτήν τη συνέντευξη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η χορήγηση πολιτικού ασύλου ωστόσο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προηγείται ένας έλεγχος ασφαλείας, υπενθύμισε η υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: skai.gr