«Για το καλό τους»: Μέλος της αστυνομίας ηθικής του Ιράν δηλώνει ότι «προστατεύει τις γυναίκες» στη σκιά του θανάτου της Μαχσά Αμινί

«Μάς είπαν ότι ο λόγος που εργαζόμαστε για τις αστυνομικές μονάδες ηθικής είναι για την προστασία των γυναικών»

«Το κάνουμε για το καλό τους…» Σε μια σπάνια συνέντευξη, ένα μέλος της διαβόητης αστυνομικός ηθικής του Ιράν μίλησε ανώνυμα στο BBC για την εμπειρία του από τη δουλειά στο σώμα αυτό, στη σκιά του θανάτου της Μαχσά Αμινί.«Μάς είπαν ότι ο λόγος που εργαζόμαστε για τις αστυνομικές μονάδες ηθικής είναι για την προστασία των γυναικών», είπε. «Επειδή αν δεν ντύνονται σωστά, τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τους άνδρες, και να τις βλάψουν» ισχυρίστηκε. 

Ανέφερε ότι εργάζονται σε ομάδες των έξι, αποτελούμενες από τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, και επικεντρώνονται σε περιοχές με μεγάλη κίνηση, και όπου συγκεντρώνεται πλήθος. «Είναι σαν να βγαίνουμε για κυνήγι» δήλωσε δε χαρακτηριστικά το μέλος της αστυνομίας ηθικής. 

Ο αστυνομικός πρόσθεσε ότι ο διοικητής του θα τον έλεγε ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά του αν δεν εντόπιζε αρκετές γυναίκες που παραβίαζαν τον κώδικα ενδυμασίας και ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο γι’ αυτόν όταν οι άνθρωποι αντιστέκονταν στη σύλληψη.

«Περιμένουν να τους βάζουμε με το ζόρι μέσα στο βαν. Ξέρεις πόσες φορές δάκρυσα ενώ το έκανα;» ανέφερε. 

«Θέλω να τους πω ότι δεν είμαι ένας από αυτούς. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε απλοί στρατιώτες που κάνουμε την υποχρεωτική στρατιωτική μας θητεία. Νιώθω τόσο άσχημα» διευκρίνισε. 

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της 22χρονης κοπέλας στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights  με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων. 

Ο αγώνας των ιρανικών αρχών ενάντια στην «κακή χρήση του χιτζάμπ» - δηλαδή να φοράς μαντίλα ή άλλα υποχρεωτικά ρούχα με λάθος τρόπο - ξεκίνησε αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κύριος στόχος της οποίας ήταν να υποχρεώσουν τις γυναίκες «να ντύνονται σεμνά».

Ενώ πολλές γυναίκες το έκαναν ήδη εκείνη την εποχή, οι μίνι φούστες και τα ακάλυπτα μαλλιά δεν ήταν ασυνήθιστο θέαμα στους δρόμους της Τεχεράνης πριν από την ανατροπή του φιλοδυτικού Σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί. Η σύζυγός του η οποία φορούσε συχνά δυτικά ρούχα, θεωρούνταν  παράδειγμα σύγχρονης γυναίκας.

Μέσα σε μερικούς μήνες από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι νόμοι που προστάτευαν τα δικαιώματα των γυναικών και είχαν θεσπιστεί υπό τον Σάχη άρχισαν να καταργούνται.

Πηγή: bbc.com