Ξεκινούν σε λίγο οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ουκρανική και στη ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να ξεκινήσουν από λεπτό σε λεπτό στη Λευκορωσία. 

Το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακαμία.

"Καθ΄όδόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα", έγραψε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι αναρτώντας και μια φωτογραφία του μαζί με τον Αρακαμία, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, μέσα σε κάτι που μοιάζει με καμπίνα ελικοπτέρου.

Οι αναφορές για αναβολή της συνάντησης της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι αναξιόπιστες, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Μεντίνσκι.
«Οι πληροφορίες για μεταφορά σε άλλο μέρος ή την επόμενη μέρα δεν είναι αληθινές», αναφέρει τα λόγια του το λευκορωσικό πρακτορείο Belta.

Ο Μεντίνσκι τόνισε ότι ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο μέρος όπου είχε προγραμματιστεί - στο έδαφος της περιοχής της Βρέστης

Η έναρξη της διαδικασίας έχει προγραμματιστεί για τις 15:00 ώρα Μόσχας.


Η Ουκρανία «προφανώς δεν βιάζεται» για διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

«H Ουκρανία «προφανώς δεν βιάζεται» να πραγματοποιήσει έναν ακόμη γύρο διπλωματικών συνομιλιών για τη σύγκρουση», σχολίασε σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα μπορέσει να παραστεί στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας αργότερα την Πέμπτη, αλλά δεν είπε τι θα συζητήσει η ομάδα κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων και επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας.

Ο Πεσκόφ διέψευσε την είδηση ότι οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν στρατιωτικό νόμο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία ή ότι θα εμποδίσουν τους άνδρες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο επαίνεσε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία ως ήρωες που θα μείνουν στην ιστορία και περιέγραψε τους θανάτους στρατιωτών εκεί ως τραγωδία.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ο δεύτερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επρόκειται να  διεξαχθεί το μεσημέρι θα στη Λευκορωσία.

Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να τερματίσουν την εισβολή της Μόσχας, αλλά δεν κατέληξαν σε λύση και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι «η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται». 

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αφού οι διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας δεν κατέληξαν κάπου. 

Επανέλαβε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα νεοναζιστικό καθεστώς και λέει ότι οι συμμορίες λεηλατούν πόλεις και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης και συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί «προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες». Τόνισε δε ότι Μόσχα θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι το «τέλος».

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην κρίση στην Ουκρανία. 

Πηγή: skai.gr