Λαβρόφ: Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία θα συνεχιστούν- Ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι στο μυαλό των Ρώσων

Διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις με την Ουκρανία ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο.

«Η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι οι δύο χώρες πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αφού οι διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας δεν κατέληξαν κάπου. 

Επανέλαβε δε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα νεοναζιστικό καθεστώς και λέει ότι οι συμμορίες λεηλατούν πόλεις και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης και συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί «προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες». Τόνισε δε ότι Μόσχα θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι το «τέλος».

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην κρίση στην Ουκρανία. 

Επιπλέον, επανέφερε τις απειλές πυρηνικού πολέμου τονίζοντας ωστόσο ότι είναι στο μυαλό της Δύσης και όχι της Ρωσίας. 

Όταν του ζητήθηκε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όπως φοβόταν από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού, ο κ. Λαβρόφ είπε: «Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα που περιγράφει τις περιμέτρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ή την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Δεν έχουμε καμία κλιμάκωση για να αποκλιμακώσουμε όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν οι δυτικές δυνάμεις».

Στη συνέχεια επέκρινε τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι οι σκέψεις για πυρηνικό πόλεμο «δεν είναι στα κεφάλια των Ρώσων».

Ο κ. Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι η κ. Τρας «είπε ότι είναι προετοιμασμένη για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

Σχετικά με τον Μπάιντεν, σχολίασε ότι «όταν απαντούσε σε μια ερώτηση "υπήρχε εναλλακτική λύση σε αυτές τις κυρώσεις;" είπε ότι η μόνη εναλλακτική είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και όλοι έχουν την αίσθηση ότι μπορεί να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος». 

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτές είναι δηλώσεις δυτικών πολιτικών, επαναλαμβάνουν τα περί πυρηνικού πολέμου, αυτό δεν είναι στα κεφάλια των Ρώσων».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κάποιες προκλήσεις να μας αποδυναμώσουν, να μας βγάλουν εκτός ισορροπίας, αλλά αν ξεκινήσουν έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον μας, τότε πρέπει να το σκεφτούν προσεκτικά».

«Αν γίνει πραγματικός πόλεμος εναντίον μας, τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν [και] κατά τη γνώμη μου γίνονται τέτοια σχέδια», επισήμανε.

Στο μεταξύ, συνέκρινε τις ΗΠΑ με τον Χίτλερ σημειώνοντας ότι «οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους Γερμανούς τι είναι καλό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και λένε ότι δεν χρειάζονται αυτόν τον αγωγό (Nordstream 2) και ότι η ασφάλεια θα εξασφαλιστεί με προμήθειες από τις ΗΠΑ, που είναι πολλές φορές πιο ακριβές», τόνισε. 

Πρόσθεσε ότι «προσπαθούν να μας επιβάλουν τη δική τους άποψη για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Ναπολέων και ο Χίτλερ, είχαν ως στόχο να έχουν ολόκληρη την Ευρώπη υπό τον έλεγχό τους - τώρα οι Αμερικανοί έχουν την Ευρώπη υπό έλεγχο. Και βλέπουμε ότι αυτή η κατάσταση έχει δείξει πραγματικά τι ρόλο παίζει η ΕΕ στην παγκόσμια κατάσταση».

Πηγή: skai.gr