Πολυαναμενόμενη ήταν η συνάντηση της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Κίνα και τις δηλώσεις του για «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Κίνα. Δεν πρέπει η Ευρώπη να λειτουργεί ως «υποτελής» των ΗΠΑ δήλωσε, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, αλλά και πλήθος αναλύσεων διεθνώς για τη διαμόρφωση ή ακόμη και αναδιάταξη του διεθνούς γεωπολιτικού σκηνικού στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και υπό τον φόβο μιας νέας σύρραξης μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν.
Επιστρέφοντας όμως στο γερμανικό «τερέν» και τις σύνθετες σινογερμανικές σχέσεις, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών μετέβη στο Πεκίνο με δύο βασικά αιτήματα, τα οποία και εξέφρασε στον Κινέζο ομόλογό της:
Πρώτον, ζήτησε άμεση στρατιωτική αποκλιμάκωση στα Στενά της Ταϊβάν, διότι, όπως είπε απευθυνόμενη στον Κινέζο ομόλογό της μια στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή θα αποτελούσε «σενάριο τρόμου», τόσο για την Κίνα και την Ταϊβάν όσο και ευρύτερα για την παγκόσμια οικονομία. Δεύτερον, η Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από την κινεζική ηγεσία να εντατικοποιήσει τις εκκλήσεις προς τη Μόσχα προκειμένου να θέσει τέρμα, ως επιτιθέμενη χώρα, στον πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την επιρροή που ασκεί στο Κρεμλίνο.
Γεγονός είναι πάντως της Αναλένα Μπέρμποκ, έχει εκφράσει πολλές φορές ανοιχτά έντονη κριτική προς το Πεκίνο ζητώντας επίσης πιο αυστηρή στάση από τη γερμανική κυβέρνηση.Το έκανε και αυτή τη φορά, ενώ ήδη με εκτενή δήλωσή της στο προοίμιο της τριήμερης επίσκεψής της στην Κίνα θέλησε να υπενθυμίσει πώς βλέπει η ΕΕ αλλά και η νυν γερμανική συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων την Κίνα: «ως εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».
«Όχι» σε μια αντικινεζική στρατηγική λένε 93 Σοσιαλδημοκράτες
Την ίδια ώρα όμως, κι ενώ η Πράσινη υπ. Εξωτερικών βρίσκεται ακόμη στην Κίνα, έντονη είναι η αντίδραση στο εσωτερικό της Γερμανίας της συντηρητικής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών.
Με ένα κείμενο θέσεων που δημοσιεύεται στο περιοδικό Der Spiegel, 93 Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές από τον λεγόμενο «κύκλο Ζεεχάιμερ» -μιας εκ των τριών βασικών, ιστορικών υπο-ομάδων στους κόλπους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος- ζητούν μια πιο συντονισμένη και ρεαλιστική πολιτική έναντι της Κίνας, επικρίνοντας ουσιαστικά ευθέως τη στάση της Αναλένα Μπέρμποκ καθώς και του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Όπως τονίζουν, με 250 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ο όγκος των σινογερμανικών εμπορικών συναλλαγών είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από εκείνον με τη Ρωσία, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ουκρανίας. «Ένας απότομος τερματισμός των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή» προειδοποιούν οι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές. «Ως εκ τούτου μια συνεκτική στρατηγική έναντι της Κίνας δεν πρέπει να είναι μια ‘αντικινεζική’ στρατηγική» επισημαίνουν στο Spiegel.
Διαφορετικές τάσεις στη συγκυβέρνηση για την Κίνα
Στήριξη πάντως στις θέσεις Μπέρμποκ για την Κίνα προσέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο από τους Πρασίνους, Άντον Χοφράιτερ, υπενθυμίζοντας σε συνέντευξή του στην γερμανική ραδιοφωνία DLF ότι δεν θα πρέπει η Γερμανία να επαναλάβει και με την Κίνα τα λάθη που έκανε με τη Ρωσία.
Ζητά μάλιστα να τηρηθεί ενιαία γραμμή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ως προς την πολιτική έναντι της Κίνας, δεδομένου ότι, όπως έχει διαφανεί εδώ και καιρό, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία της πολιτικής και της οικονομίας από το Πεκίνο. Κύκλοι εντός των Σοσιαλδημοκρατών όμως, όπως και η καγκελαρία, φαίνεται ότι ακολουθούν μια πιο μετριοπαθή και αποστασιοποιημένη στάση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.