Κλείσιμο

Το Ισραήλ έπληξε δεκάδες θέσεις της Χαμάς - Δημιουργεί «πολιτοφυλακές» με πάνω από 13.000 μέλη

Μεταξύ των επιχειρησιακών αρχηγείων της Χαμάς που καταστράφηκαν ήταν αυτό που χρησιμοποιούσε ο διοικητής των λεγόμενων «ειδικών δυνάμεων Νούχμπα»

Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον δεκάδων επιχειρησιακών αρχηγείων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έπληξε και έναν εκτοξευτή όλμων, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Μεταξύ των αρχηγείων της Χαμάς που καταστράφηκαν ήταν αυτό που χρησιμοποιούσε ο διοικητής των λεγόμενων «ειδικών δυνάμεων Νούχμπα» Αλί Κάντρ, ο οποίος σύμφωνα με τον IDF «στοχοποιήθηκε επιτυχώς σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο».

Το Ισραήλ δημιουργεί «πολιτοφυλακές»

Η αστυνομία του Ισραήλ θα επεκτείνει τη χρήση «ομάδων έκτακτης ανάγκης» σε πόλεις σε όλη τη χώρα, δήλωσε παράλληλα τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ίταμαρ Μπεν-Γκβιρ. 

Η νέα απόφαση βασίζεται σε προηγούμενη περί ίδρυσης εθελοντικών ομάδων σε περιοχές που απειλούνται από τρομοκράτες. 

Η ισραηλινή αστυνομία θα δημιουργήσει περίπου 347 νέες ομάδες, αποτελούμενες από 13.200 εθελοντές αστυνομικούς.

 «Μη μας δοκιμάζετε, η απάντηση θα είναι θανατηφόρα»

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού ανέφερε νωρίτερα ότι η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ με την υποστήριξη του Ιράν προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του Ισραηλινού Στρατού από το νότιο μέτωπο της Γάζας.

«Η Χαμάς έχει αποδείξει τη βαναυσότητά της προς τον λαό του Ισραήλ και τώρα κάνει το ίδιο με τους κατοίκους της Γάζας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι σε μια νέα έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη νότια Γάζα.

Προειδοποίησε ότι εάν η Χεζμπολάχ «επιχειρήσει να μας δοκιμάσει, η απάντηση θα είναι θανατηφόρα... εργαζόμαστε σε πλήρη συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα αντικατοπτρίζεται στις ενέργειές μας».

Ο Χάγκαρι σχολίασε επίσης τις αναφορές για εκεχειρία στη νότια Γάζα, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Θα ενημερώσουμε το κοινό εάν αλλάξει κάτι». Νωρίτερα τις αναφορές που φέρονται να έκαναν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στο Reuters είχαν διαψεύσει το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η Χαμάς. 

Ο εκπρόσωπος του IDF, ανακοίνωσε επίσης ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ειδοποιήσει τις οικογένειες 199 ομήρων ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των ομήρων που πήραν ομήρους οι τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι πολλοί ηλικιωμένοι, παιδιά και γυναίκες.

Ο Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός έχει κάποιες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Κάνουμε γενναίες προσπάθειες για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πού βρίσκονται οι όμηροι στη Γάζα και έχουμε τέτοιες πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: skai.gr