Emma Coronel Aispuro: Ποια είναι η πραγματική κυρία Ελ Τσάπο; - Αυτή είναι η ιστορία της

Ο Ελ Τσάπο την είχε πάρει από ένα διαγωνισμό ομορφιάς περίπου 14 χρόνια πριν, όταν ήταν μόλις 17 ετών, επιλέγοντάς την για σύζυγό του

Η σύλληψή της Emma Coronel Aispuro στις 22 Φεβρουαρίου 2021 είχε προαναγγελθεί επτά χρόνια πριν, την ίδια ακριβώς ημέρα, όταν μεξικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τον σύζυγό της σε διαμέρισμα στο Μαζατλάν, όπου διέμεναν με τις δίδυμες κόρες τους. Μέσα σε λίγες ημέρες από τη δική της σύλληψη, τα μέσα ενημέρωσης θα κυκλοφορούσαν φήμες ότι η 31χρονη συνεργαζόταν με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Καθώς καθόταν στο κελί της, ανησυχούσε για την οικογένειά της στην πατρίδα και για το τι μπορεί να της επιφυλάσσει το μέλλον. Γιατί ήξερε ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα. 

Η Emma, μόλις 18 ετών τότε, μετακόμισε στο Κουλιακάν μετά τον γάμο της με έναν από τους πιο διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών. Ο Ελ Τσάπο την είχε πάρει από ένα διαγωνισμό ομορφιάς περίπου 14 χρόνια πριν, όταν ήταν μόλις 17 ετών, επιλέγοντάς την για σύζυγό του. Ως ηγέτης ενός από τα πιο «παραγωγικά» καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο, μπορούσε να το κάνει και αυτό. 

Η Emma Coronel Aispuro

Λίγες εβδομάδες πριν από το ετήσιο φεστιβάλ που ήταν γνωστό ως «La Feria del Café y la Guayaba», το οποίο πήρε το όνομά του από τον αγαπημένο καφέ και την γκουάβα της περιοχής, η Emma, ένα κορίτσι 17 ετών τότε, διεκδικούσε εναντίον τεσσάρων άλλων κοριτσιών να στεφθεί η «βασίλισσα» του φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς, σε μια πόλη περίπου 800 κατοίκων.

Η οικογένειά της δεν ήταν συνηθισμένη. Ο πατέρας της, Inés Coronel Barreras, εργαζόταν για το καρτέλ Σιναλόα, μαζί με κάποια άλλα μέλη της οικογένειας. Αν και η αλήθεια ήταν ότι ενώ η οικογένειά της ήταν ιδιαίτερα «μπλεγμένη», στην περιοχή όπου μεγάλωσε, η σχέση με το καρτέλ τους έκανε περισσότερο συνηθισμένους παρά ασυνήθιστους.

Περίπου 20 μικρά αεροπλάνα και ελικόπτερα μετέφεραν τους καλεσμένους για το φεστιβάλ προς τιμήν της υποψηφιότητας της Emma. Ένα αεροπλάνο μετέφερε τον άνδρα του οποίου η φήμη τον είχε καταστήσει έναν από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες στον κόσμο και χρόνια αργότερα θα ωθούσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατ. δολάρια για τη σύλληψή του: Joaquín Guzmán Loera, πιο γνωστός ως El Chapo. 

Η Emma έβγαινε με ένα ντόπιο αγόρι - το πρώτο της αγόρι. Αλλά ήταν «πολύ σοβαρή, πολύ συγκεντρωμένη, δεν ήταν και πολύ τύπος που έβγαινε ραντεβού», θυμήθηκε ο ξάδερφός της, ο Alfonso López, ο οποίος ζούσε κοντά στην οικογένεια της Emma για μεγάλο μέρος της παιδικής τους ηλικίας, σε μια συνέντευξη στο WhatsApp τον Νοέμβριο του 2021 από το κελί της φυλακής του στη γειτονική πολιτεία Σιναλόα, όπου εξέτιε ποινή για παράνομη εισαγωγή στρατιωτικών όπλων.

H Emma Coronel Aispuro

Η Emma γνώριζε τον Τσάπο όπως κάθε έφηβη που μπορεί να γνωρίζει έναν διάσημο. Είχε κεντρίσει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του όταν συστήθηκαν σε έναν τοπικό χορό το 2006, και γνώριζε τον πλούτο του, τον φανταχτερό, πλούσιο τρόπο ζωής του, τη φήμη του μεταξύ των βαρόνων των ναρκωτικών. Ο Τσάπο ήταν, επίσης, ένας «ήρωας» της πατρίδας του, διοικώντας ένα καρτέλ που πολλοί θεωρούσαν ότι υποστήριζε καλύτερα τον λαό και τη δημόσια ασφάλειά του από την ίδια την κυβέρνηση. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως η Canelas, όπου τα κορίτσια και οι οικογένειές τους συχνά αγωνιούσαν να παντρευτούν για να έχουν οικονομική ασφάλεια και σιγουριά.

Ο Τσάπο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ότι βίαζε κορίτσια ηλικίας μόλις 13 ετών και αποκαλούσε τα νεαρά κορίτσια «βιταμίνες» του επειδή του έδιναν «ζωή», ποθούσε την Emma. Πριν φύγει ο Τσάπο από το φεστιβάλ  έδωσε στον πατέρα της ένα Chevy Cheyenne 4x4 και μια Mercedes-Benz με έναν τεράστιο φιόγκο για την Emma. Στα βουνά, όπου συνηθίζεται ακόμα να «πληρώνονται» οι οικογένειες για το χέρι της κόρης τους, ένα είδος αντίστροφης προίκας, η Emma ήταν τώρα - εντελώς ξαφνικά - η υποψήφια σύζυγος του βαρόνου των ναρκωτικών! 
Δύο ημέρες αργότερα, 150 μέλη του 72ου Τάγματος Πεζικού κατέβηκαν στην περιοχή, αναζητώντας τον Τσάπο, έχοντας λάβει πληροφορίες ότι βρισκόταν κοντά. Όταν το τάγμα έφυγε, ο Τσάπο επέστρεψε και πάλι στο πλευρό της Emma. Η Emma κέρδισε τον διαγωνισμό και στέφθηκε βασίλισσα φορώντας ένα μεταξένιο κίτρινο φόρεμα.

Στις 2 Ιουλίου, στα 18α γενέθλιά της, παντρεύτηκε τον Τσάπο, σε μια απλή τελετή, όπως την περιέγραψε, στο πατρικό της σπίτι, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους στενούς της φίλους. Για τις επόμενες τρεις ημέρες, συγκροτήματα και πάρτι γέμισαν τους δρόμους του Canelas, που ήταν περικυκλωμένοι από τη la guardia, ένστολα μέλη του καρτέλ που έφεραν αυτόματα όπλα.

Μετά τον γάμο, ο Τσάπο και η Emma μετακόμισαν στο Culiacán, την έδρα του καρτέλ, με πληθυσμό τότε περίπου 630.000 κατοίκους. Η Emma ήταν συχνά μόνη της, ενώ ο Τσάπο βοηθούσε στη διοίκηση του καρτέλ -και, όπως ήταν ευρέως γνωστό, ήταν συχνά με άλλες γυναίκες. Μια άλλη σύζυγος του Τσάπο, η Griselda López Pérez, ζούσε ακόμα στο Culiacán.

Σε εκείνα τα πρώτα χρόνια του γάμου της, η Emma άρχισε να αλλάζει. Όχι στη συμπεριφορά της, η οποία περιγράφεται επανειλημμένα από την οικογένεια και τους κατοίκους του βορειοδυτικού Μεξικού ως απλή και συμπαθητική. Αλλά καθώς ο σύζυγός της μάζευε ερωμένες, η νεαρή κοπέλα μεταμορφώθηκε πλέον σε γυναίκα, για να γίνει επιθυμητή στον σύζυγό της. Στη συνέχεια, όταν έγινε 21 ετών, το σώμα της Emma άλλαξε με εντελώς διαφορετικό τρόπο: Έμεινε έγκυος. 

Ως σύζυγος του Τσάπο, η Emma ένιωθε πάντα ασφαλής. Όμως ο γάμος της μαζί του εξασφάλιζε προστασία μόνο για όσο καιρό ήταν ακόμα ζωντανός. Με τον Τσάπο ακόμα στην εξουσία, ένιωθε ότι αυτή και τα παιδιά τους θα ήταν ασφαλείς από τη βία του κόσμου των ναρκωτικών. H Emma γεννήθηκε κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, διπλή Αμερικανίδα και Μεξικανή υπήκοος, με όλα τα οφέλη και τα προνόμια που συνεπάγεται η αμερικανική υπηκοότητα. Και έτσι, σύμφωνα με ένα άρθρο των Los Angeles Times του 2011, πλησιάζοντας στην ημερομηνία του τοκετού της και χωρίς τον σύζυγό της, η ίδια διέσχισε τα σύνορα προς τη Νότια Καλιφόρνια τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ενώ ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ φέρονται να παρακολουθούσαν κάθε της κίνηση. Περίπου ένα μήνα αργότερα, γέννησε τις δίδυμες κόρες της στο νοσοκομείο Antelope Valley, στην κομητεία του Λος Άντζελες. Ακολουθώντας τις αυστηρές οδηγίες του συζύγου της, στα πιστοποιητικά γέννησής τους, η Emma άφησε κενό τον χώρο για το όνομα του πατέρα τους, χαρίζοντάς τους το δικό της επώνυμο. 

Εκτίοντας την ποινή της σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τέξας, η Emma μεταφέρθηκε στην κομητεία του Λος Άντζελες το καλοκαίρι και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε. Σήμερα είναι 34 ετών και όλη η πορεία της ζωής της φάνηκε προδιαγεγραμμένη. Παραδέχθηκε την ενοχή της σε κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονταν με το καρτέλ Σιναλόα του συζύγου της.

Το να επιστρέψει στην οικογένειά της στο Μεξικό είναι σχεδόν αδύνατο. Σε μια ζωή με λίγες επιλογές, αποδείχθηκε ότι ίσως έκανε μία που τελικά θα είχε μεγαλύτερη σημασία: φαινομενικά μετέτρεψε την ποινή φυλάκισης σε… οδό διαφυγής. «Ελπίζω σε πολλά καλά και όμορφα πράγματα στη ζωή μου», λέει η ίδια. 

Πηγή: skai.gr