Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου: Ελληνοτουρκικά, F16 και ΝΑΤΟϊκή διεύρυνση στην ατζέντα

Ο Μπλίνκεν μεταφέρει μηνύματα του Λευκού Οίκου προς την Άγκυρα για το ΝΑΤΟ και τα ελληνοτουρκικά 

Τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να μεταφέρει σήμερα στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άνονι Μπλίνκεν, στην συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, τα F-16, αλλά και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κίνηση την οποία μπλοκάρει η Τουρκία.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται από χθες στην Τουρκία και μαζί με τον Τσαβούσογλου επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία, στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μπάινετν, γεγονός που καταδεικνύει την κατάσταση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, τον οποίο πριν από 15 ημέρες ο Τσαβούσογλου είχε κατηγορήσει για απόπειρα πραξικοπήματος.

Πάντως, η σημερινή συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν θεωρείται κρίσιμη τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς ο Μπλίνκεν αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα του Μπάιντεν που είναι πιθανόν να συνδέει τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία με το θέμα των F-16.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το μήνυμα που θα μεταφέρει απόψε στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν, προερχόμενος από την Άγκυρα.

Ανησυχία για κύμα προσφύγων από την Συρία

Εν τω μεταξύ, την Τουρκία κατακλύζουν φήμες για διέλευση δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων από τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας.

Τις φήμες διαψεύδει ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που εμφανίζεται να επιθεωρεί τις συνοριακές μονάδες.

Σε διάλογο με στρατιώτη ο Ακάρ ρωτά: «Μήπως έχετε παρατηρήσει κάποια διέλευση προσφύγων απο τη Συρία και προς την Τουρκία;».

«Oχι αρχηγέ μου!» απαντά ο στρατιώτης.

Ο Ακάρ συνεχίζει: «Όπως έχετε παρατηρήσει απο το πρωί επιθεωρούμε τις μονάδες μας στα σύνορα όπως λαμβάνουμε και όλες τις αναφορές απο τις σταρτιωτικές μας μονάδες. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα δεν υπάρχει κάποια έκτακτη κινητητικότητα. Δεν υπάρχει καμία διέλευση απο τα σύνορα κι αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα. Όλοι ας είναι ήσυχοι και ήρεμοι».

Ο χρόνος των εκλογών

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν εμφανίζεται εκνευρισμένος για τις φήμες για αναβολή των εκλογών.

Κομματικά στελέχη μιλούν για εκλογές στις 18 Ιουνίου, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει λίγο χρόνο μετά τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να μιλάει για τις 14 Μαΐου, αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Μαρτίου.

Πηγή: skai.gr