«Είδα από πρώτο χέρι την καταστροφή»: Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων σε Τουρκία και Συρία 

«Είμαι υπερήφανος που υπολογίζω την Τουρκία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ, και μπορούν να βασίζονται σε εμάς για να συνεχίσουμε να βοηθάμε στις προσπάθειες ανακούφισης και ανάκαμψης» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν

Επιπρόσθετη βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό σεισμόπληκτες περιοχές. «Είδα από πρώτο χέρι την καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. 

«Σήμερα, ανακοινώνω σχέδια για επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή βοήθειας σωστικής βοήθειας στην Τουρκία και τη Συρία μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID (Οργανισμός Διεθνούς Αρωγής των ΗΠΑ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του τουρκικού και του συριακού λαού» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν σε μήνυμά του στο Twitter.

«Ως απάντηση στους τραγικούς σεισμούς, οι ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί με 185 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι σήμερα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις, οι κοινότητες και τα άτομα βοηθούν επίσης γενναιόδωρα. Ευχαριστούμε τις ομάδες της USAID που εργάζονται ακούραστα για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης» επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Με βαθιά λύπη είδα από πρώτο χέρι την καταστροφή από τους σεισμούς στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να κάνουν ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες διάσωσης, ανακούφισης και ανάκαμψης» σημείωσε.

«Συγκινήθηκα βαθιά ακούγοντας τις τραγικές ιστορίες των τουρκικών στρατιωτικών οικογενειών που επλήγησαν από τους σεισμούς και εμπνεόμαστε από την ανθεκτικότητα και τη δύναμή τους. Είμαι υπερήφανος που υπολογίζω την Τουρκία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ, και μπορούν να βασίζονται σε εμάς για να συνεχίσουμε να βοηθάμε στις προσπάθειες ανακούφισης και ανάκαμψης» επισήμανε.

«Πριν από την αυριανή επίσημη συνάντησή μας, εξετάσαμε τις σεισμόπληκτες περιοχές με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη αλληλεγγύης στην Τουρκία» ανέφερε από πλευράς του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Μπλίνκεν θα μεταβεί το βράδυ στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί αύριο, μεταξύ άλλων, και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Blinken

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια. Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία. 

Νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών διάσωσης, εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία και τον θάνατο 40.689 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η AFAD. Πάνω από 46.000 είναι τα θύματα σε Τουρκία και Συρία. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Blinken

Μπλίνκεν

Cavusoglu

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr