NASA: Επιστρέφει το OSIRIS-Rex με δείγματα από τον αστεροειδή Μπενού - Αναμένεται να ρίξει «φως» στην καταγωγή της ζωής στη Γη - Δείτε βίντεο

Η ανάλυση του δείγματος αναμένεται να αυξήσει τις γνώσεις της επιστήμης για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος, για τα αρχικά στάδια του σχηματισμού των πλανητών, καθώς και για την προέλευση των οργανικών ενώσεων

Η κάψουλα Osiris-Rex της NASA θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης την Κυριακή με ταχύτητα 15 φορές μεγαλύτερη από τη σφαίρα ενός τουφεκιού.

Κατά την είσοδό της θα διαγράψει μια βολίδα στον ουρανό ώσπου μια θερμική ασπίδα και αλεξίπτωτα επιβραδύνουν την κάθοδο και προσγειωθεί ομαλά στη Δυτική Έρημο της Γιούτα.

Η κάψουλα μεταφέρει ένα πολύτιμο φορτίο, μια χούφτα σκόνης που συλλέχθηκε από τον αστεροειδή Μπενού, έναν διαστημικό βράχο σε μέγεθος βουνού που αναμένεται να δώσει απαντήσεις γύρω από τα πιο βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα: Από πού ερχόμαστε;

Ειδικότερα, η ανάλυση του δείγματος αναμένεται να αυξήσει τις γνώσεις της επιστήμης για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος, για τα αρχικά στάδια του σχηματισμού των πλανητών, καθώς και για την προέλευση των οργανικών ενώσεων που οδήγησαν στη γένεση της ζωής πάνω στη Γη

«Όταν πάραλάβουμε τα 250 γραμμάρια δείγματος του αστεροειδούς Μπενού, θα εξετάσουμε υλικό που υπήρχε πριν από τον πλανήτη μας, ίσως ακόμη και κάποιους κόκκους που υπήρχαν πριν από το ηλιακό μας σύστημα», λέει ο καθηγητής Dante Lauretta, ο κύριος ερευνητής της αποστολής.

Μπενού

«Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις αρχές μας. Πώς σχηματίστηκε η Γη και γιατί είναι κατοικήσιμος κόσμος; Από πού αντλούσαν το νερό τους οι ωκεανοί, από πού προήλθε ο αέρας στην ατμόσφαιρά μας και, το πιο σημαντικό, ποια είναι η πηγή των οργανικών μορίων που αποτελούν όλη τη ζωή στη Γη;».

Η επικρατούσα σκέψη είναι ότι πολλά από τα βασικά συστατικά ήρθαν πραγματικά στον πλανήτη μας στις αρχές της δημιουργίας του με τη μορφή βροχής από αστεροειδείς που προσέκρουσαν, πολλοί από αυτούς όπως ο Μπενού.

Οι μηχανικοί διέταξαν τις τελικές προσαρμογές στην τροχιά του διαστημικού σκάφους Osiris-Rex. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε την απόφαση «go, no-go» να απελευθερώσουμε την κάψουλα για να πέσει στη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μπενού

Η αποστολή για την απόκτηση θραυσμάτων του Μπενού ξεκίνησε το 2016, όταν η NASA εκτόξευσε το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Osiris-Rex προς τον αστεροειδή πλάτους 500 μέτρων (1.640 πόδια). Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του και άλλα δύο χρόνια χαρτογράφησης για να μπορέσει η ομάδα της αποστολής να εντοπίσει με σιγουριά μια θέση στην επιφάνεια του διαστημικού βράχου και να συλλέξει ένα δείγμα «χώματος».

Μπενού

Πηγή: skai.gr