Τα στοχευμένα διλήμματα της ΝΔ και οι κίνδυνοι της κάλπης της 25ης Ιουνίου

Όσο πλησιάζουν πάντως οι κάλπες τα διλήμματα προς πάσα κατεύθυνση θα σκληραίνουν και κατά περίπτωση θα απευθύνονται στοχευμένα προς τα αντίστοιχα κοινά που επιδιώκεται να απευθυνθούν.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τα "οχυρά" έναντι των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει η ΝΔ στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, ενισχύει όσο πλησιάζουν οι κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας στοχευμένα πλέον διλήμματα προς το κάθε συγκεκριμένο ακροατήριο που επιχειρεί να προσεγγίσει και να αναχαιτίσει διαρροές προς άλλες κατευθύνσεις, δεξιότερα ή προς το κέντρο .

Η πίεση που έχει ήδη καταγραφεί στα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως της Βορείου Ελλάδας, από κόμματα που τοποθετούνται "δεξιότερα" της ΝΔ, είναι ένας ορατός κίνδυνος για τη γαλάζια παράταξη που ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές της περιοχές, όπως φάνηκε και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δράμα. Μία περιφέρεια στην οποία η ΝΔ υποχώρησε κατά 4,49 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, καταγράφοντας τον Μάιο ποσοστό 39,41% από 43,9% το 2019.

"Τα πήγαμε πολύ καλά στη Δράμα, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στους πολίτες της Δράμας καλώντας τους "να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αναζητήσουμε και εδώ στη Δράμα αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να έστρεψαν το βλέμμα τους και τελικά την ψήφο τους σε άλλα κόμματα, ενδεχομένως κάποια μικρότερα κόμματα που τοποθετούνται εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας και να τους πούμε μία πολύ απλή κουβέντα:

Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης, όμως, μετριέται με αποτελέσματα".

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ορθοδοξία, την οποία φέρεται να επιχειρείται να εκμεταλλευτεί κυρίως το κόμμα 'ΝΙΚΗ" και ακολούθως και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, διαμηνύοντας "σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής", τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ.

Όσο πλησιάζουν πάντως οι κάλπες τα διλήμματα προς πάσα κατεύθυνση θα σκληραίνουν και κατά περίπτωση θα απευθύνονται στοχευμένα προς τα αντίστοιχα κοινά που επιδιώκεται να απευθυνθούν.

Το σταθερό διακύβευμα, σε κάθε περίπτωση, είναι και θα είναι η σταθερή κυβέρνηση και η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία ζητά η ΝΔ να επικυρώσουν οι ψηφοφόροι και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, επισφραγίζοντας το αντίστοιχο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου.

"Φαντάζομαι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι εάν η ΝΔ στην επόμενη Βουλή είχε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν είχε 151, 152, 153 βουλευτές. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα έχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ποσοστό στις εκλογές το οποίο θα υπερβεί το ποσοστό το οποίο πήραμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους δραμινούς πολίτες, χαρακτηρίζοντας την ισχυρή πλειοψηφία ως την αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η ΝΔ να προχωρήσει τις "τολμηρές αλλαγές για τις οποίες έχουμε μιλήσει στον ελληνικό λαό" είπε.

"Εμείς δεν κρύψαμε το πρόγραμμά μας. Το παρουσιάσαμε από την πρώτη κάλπη πολύ αναλυτικά" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη " γνωρίζοντας ότι μόνο η ΝΔ έχει ουσιαστικά πειστική πρόταση διακυβέρνησης. Διότι την αντιπολίτευση το μόνο το οποίο την ενδιαφέρει είναι να διαγκωνίζεται για τα πρωτεία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Μόνο που εδώ ψηφίζουμε για κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση" σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Αύγουστο, όπως αφέθηκε ανοιχτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, είναι ένας κίνδυνος που θα τίθεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ και τα γαλάζια στελέχη κατά το χρόνο που απομένει μέχρι το στήσιμο της κάλπης, ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει σημαία της γαλάζιας παράταξης, αλλά θα παραμείνει ως ενδεχόμενο στις δημόσιες τοποθετήσεις ως ένα από τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκαλέσει μία χαλαρή ψήφος, μία "αψήφιστη ψήφος" και το οποίο μπορεί να αποτραπεί μόνο με τη λαϊκή ετυμηγορία.

Στόχος της Πειραιώς είναι να "ξορκίσει" τον εφησυχασμό, να στεγανοποιήσει το 40,79% των που έλαβε στις εκλογές του Μαΐου και να φρενάρει εν τέλει τυχόν διαρροές προς πάσα κατεύθυνση, είτε προς το κέντρο, είτε δεξιότερα με την ενίσχυση μικρότερων κομμάτων, η είσοδος των οποίων στη Βουλή θα ανεβάσει και τον πήχη της αυτοδυναμίας ή θα μικρύνει την κοινοβουλευτική δύναμη της γαλάζιας παράταξης στα έδρανα του Κοινοβουλίου.