Στη Βουλή τα πορίσματα των κομμάτων για τις παρακολουθήσεις

Την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής - Το πόρισμα της πλειοψηφίας αναμένεται να εγκριθεί από τα 15 εκ των 29 μελών της

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τα κόμματα κατέθεσαν τα πορίσματά τους στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και ετοιμάζονται πλέον για τη «μάχη» της Πέμπτης που θα διεξαχθεί η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής. Δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς το πόρισμα της πλειοψηφίας θα εγκριθεί από τα 15 μέλη εκ των 29 της Επιτροπής. Η αντιπολίτευση προχώρησε σε ξεχωριστά πορίσματα, ωστόσο έχει ακολουθήσει κοινή γραμμή.  Κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης μέσω της επίκλησης του απορρήτου, αλλά και για μια διαδικασία που από την αρχή υπονομεύτηκε ώστε να μη χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως το κόμμα θα κινηθεί θεσμικά χωρίς να διαρρέει αυτούσια κομμάτια των πορισμάτων της. Πηγές της πλειοψηφίας σε ότι αφορά στο πόρισμα επισημαίνουν ότι δεν προκύπτουν στοιχεία σύνδεσης του Predator με το ελληνικό δημόσιο και την ΕΥΠ.  Και όπως φάνηκε όλες οι διαδικασίες για τις επισυνδέσεις ήταν νόμιμες. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του αναφέρεται ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για χρήση του παράνομου λογισμικού predator από την ΕΥΠ.  Κάνουν λόγο για δίδυμο σκάνδαλο, καθώς μετά από το «σκάνδαλο» των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε και σε ένα δεύτερο, αυτό της συγκάλυψης μέσα από την αντισυνταγματική επίκληση του δήθεν απορρήτου για κομβικούς μάρτυρες, καθώς και τον αποκλεισμό/προστασία πρωταγωνιστών του σκανδάλου που παρά την επιμονή σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προστατεύθηκαν από τη ΝΔ με εντολή Μητσοτάκη, και δεν προσήλθαν να καταθέσουν».


Στην πορισματική έκθεση τονίζεται πως «προκύπτει από τις αντιφάσεις του πρωθυπουργού, την εν γένει υποκριτική στάση του αλλά και τις πρακτικές που ακολούθησε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την συγκάλυψη του σκανδάλου ότι βασικός γνώμονας του δεν είναι η αλήθεια και η διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά η συγκάλυψη της και η εξαφάνιση στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών». Μάλιστα συμπληρώνεται πως «ειδικότερα για τις τελευταίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις καθώς είναι πλέον σαφές ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις υπό εξέταση παρακολουθήσεις».


Συμπερασματικά στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγουν πως η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω τόσο από τη Βουλή (Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης) όσο και από την ποινική δικαιοσύνη η οποία, όπως αναφέρεται, οφείλει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Σχετικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι «όσο η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει υπαρκτούς και νόμιμους λόγους εθνικής ασφάλειας που να δικαιολογούν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, η έγκριση της αρμόδιας εισαγγελέως δεν καθιστά αυτοδικαίως αυτή νόμιμη, αλλά το πολύ νομότυπη». 


Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ στο πόρισμα τονίζεται ότι δεν προέκυψε ότι συνέτρεχε λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Επομένως η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκου Ανδρουλάκη ήταν παράνομη. Υφίστανται επομένως σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα των προσώπων που αιτήθηκαν, υπέβαλαν, εισηγήθηκαν, επόπτευσαν, ενέκριναν, εκτέλεσαν και με οποιοδήποτε τρόπο γνώριζαν σε οποιοδήποτε χρόνο, δεν απέτρεψαν ή και συνέδραμαν με πράξεις και παραλείψεις τους στην παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις. 


Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι η στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης του διερευνώμενου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων. Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε όλους τους απαραίτητους μάρτυρες και το αποδεικτικό υλικό. Οι  βουλευτές της πλειοψηφίας έκαναν πολύ λίγα για τη ανάδειξη της αλήθειας και πάρα πολλά για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και τη συσκότιση της υπόθεσης.  

Στο ΚΚΕ τονίζουν στο πόρισμά τους: «Ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, με πρώτιστη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπονόμευσε εξαρχής την ουσιαστική έρευνα για την απόδοση όλων των πολιτικών και άλλων ευθυνών γύρω από τις υποκλοπές, σε βάρος τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των δημοσιογράφων, όσο βέβαια και του Κόμματός μας για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του από το 2016 μέχρι  σήμερα. Υπηρετήθηκε έτσι η διπλή στόχευση, αφενός της πλήρους συγκάλυψης της αλήθειας, αφετέρου η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα κομβικά ζητήματα, που έπρεπε και πρέπει να αναδειχθούν στον λαό, γύρω από το απόρρητο των επικοινωνιών του, την προστασία των προσωπικών δεδομένων του, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες του».

Από το ΜέΡΑ25 διευκρινίζουν πως δεν θα παραστούν στην τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης κάνοντας λόγο για «κακοστημένη θεατρική παράσταση». Στις πορισματικές τους θέσεις αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ζητήσαμε να αρθεί το απόρρητο. Δεν έγινε! Και, εδώ, η κύρια και βαριά ευθύνη ανήκει προφανώς στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που υποχρέωσε την Κυβέρνηση και ολόκληρη την παράταξή του να εγκλωβιστεί σε αυτή την απαράδεκτη διαδικασία».

Τα πορίσματα των κομμάτων δείχνουν πως το αντιπολιτευτικό μέτωπο σε αυτό το πεδίο θα μείνει ενεργό το επόμενο διάστημα είτε με περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος είτε μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  


Ανοιχτή η Ολομέλεια

Σε σχέση με τις διαρροές που υπήρχαν την Παρασκευή πως η πλειοψηφία ενδέχεται να κάνει χρήση του άρθρου 57 του Κανονισμού της Βουλής που περιγράφει τη διαδικασία των μυστικών συνεδριάσεων, ο Γιάννης Οικονόμου έκλεισε τα σχετικά σενάρια. Όπως δήλωσε, «το πώς θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια αφορά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας να είναι κλειστή, δεν έχει ξαναυπάρξει στο παρελθόν, η άποψη μας είναι ότι η συνεδρίαση πρέπει να είναι ανοιχτή». 
 

Πηγή: skai.gr