Κλείσιμο

Παρακολουθήσεις: Τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής και η ατζέντα της αντιπολίτευσης που μεγαλώνει

Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι επενδύει στη λογική της παράλληλης πίεσης. Με την ακρίβεια, το ενεργειακό, αλλά και τις παρακολουθήσεις επιχειρούν να φτιάξουν ένα εκρηκτικό μείγμα σκληρού αντιπολιτευτικού λόγου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Όπως επεισοδιακά ξεκίνησε, έτσι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Τα πορίσματα αναμένεται να κατατεθούν τη Δευτέρα και την Πέμπτη να συζητηθούν σε μια τελευταία συνεδρίαση. Ποια είναι τα επίδικα; Η άποψη που κυριαρχεί στις τάξεις της πλειοψηφίας πως από τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα και από το Σύνταγμα, αλλά και από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 57) να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας που εφαρμόστηκε από την αρχή αυτό να εφαρμοστεί και στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό σημαίνει πως εκτός απροόπτου η συνεδρίαση θα γίνει χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και διανομή πρακτικών.

Η πλειοψηφία έχει αποφασίσει να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά το πόρισμα της Εξεταστικής, το οποίο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται απίθανο να δοθεί στη δημοσιότητα. 
Αυτά οι θέσεις της πλειοψηφίας έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στην Μεταπολίτευση. Συμπληρώνουν από την Κουμουνδούρου πως «για το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των πορισμάτων των κομμάτων ως "απόρρητα" για να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, είναι αυτονόητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πρόκειται να συναινέσει στο κρυφτό του κ. Μητσοτάκη".

Από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «ζητήθηκε ξεδιάντροπα από τα κόμματα να μην δημοσιοποιήσουν το πόρισμά τους, αλλά να το μεταβιβάσουν με πλήρη μυστικότητα στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής, έτσι ώστε να θαφτεί μια για πάντα. Επιχειρούν να κρατήσουν μυστικό ακόμη και το πόρισμα των κομμάτων.

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πάρει μέρος «στο παιχνίδι της συγκάλυψης», αλλά θα δώσει στη δημοσιότητα τη δική του πορισματική θέση.

Με τη στάση τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν  σαφές πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν τελειώνει εδώ. Θα έχει «ουρές» το επόμενο διάστημα με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος. Σε αυτή τη γραμμή, άλλωστε κινήθηκε και η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Νοεμβρίου τα μέλη της θα έρθουν στην Αθήνα. Σίγουρο θεωρείται επίσης ότι η συνέχεια θα δοθεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με το δικαίωμα που έχει η μειοψηφία να την συγκαλεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε έχει δηλώσει πως από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η προοδευτική διακυβέρνηση θα προχωρήσει και  στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Άσχετα αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ ήταν μέχρι στιγμής μια «μουτζούρα» στην κυβερνητική θητεία η αντιπολίτευση φαίνεται ότι επενδύει στη λογική της παράλληλης πίεσης. Με την ακρίβεια, το ενεργειακό, αλλά και τις παρακολουθήσεις (με ό,τι νέο έρθει στο φως της δημοσιότητας) επιχειρούν να φτιάξουν ένα εκρηκτικό μείγμα σκληρού αντιπολιτευτικού λόγου. Και ποια είναι η επόμενη κίνηση κλιμάκωσης; Οι κινητοποιήσεις. Με πρώτο σταθμό την πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο δρόμο βγάζοντας την αντιπολίτευση από τα στενά όρια της Βουλής στην κοινωνία. 

Πηγή: skai.gr