Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών

Οι κινήσεις της κυβέρνησης υπό το σκληρό πρέσινγκ της αντιπολίτευσης που αναμένεται να συνεχισθεί το επόμενο διάστημα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλάβει πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής πολύ ψηλά στην ατζέντα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές, με την επανακατάθεση της ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, πως θα επιμείνει μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεχτεί να έρθει και να του απαντήσει στη Βουλή. Σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει μήνυση μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας "Documento" που ανέφερε πως το κινητό της τηλέφωνο παρακολουθείται. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μιλήσει ακόμα και για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ΚΚΕ ζητεί εκ νέου τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. 

Γνωρίζουν επίσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι το πρέσινγκ θα είναι σκληρό και από δημοσιεύματα που αναμένονται το επόμενο διάστημα, πιθανότατα με νέα ονόματα πολιτικών που θα αναφέρονται ως στόχοι παρακολούθησης. Αναμένεται επίσης και το τελικό σχέδιο του πορίσματος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, που έχει ασκήσει έως τώρα σκληρή κριτική στην πλειοψηφία προκαλώντας την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην Ηρώδου Αττικού ανασυντάσσονται και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν έτοιμη νομοθετική ρύθμιση 4-5 σημείων που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Θα περιλαμβάνει κατάρχας αυτό που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός: δεν θα είναι πλέον νόμιμη οποιαδήποτε εμπορία στη χώρα κακόβουλων λογισμικών. Η απαγόρευση θα είναι καθολική και η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος στην Ευρώπη που θα έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Μέσω των νέων διατάξεων θα αυξάνονται σημαντικά οι δικλείδες και τα φίλτρα σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα. Θα περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας της Βουλής μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό ο νέος νόμος για τις επισυνδέσεις θα έχει ψηφιστεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.

Από την κυβέρνηση επιμένουν πως η πολιτεία, αλλά και καμία κρατική αρχή δεν έχει προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά. Παράλληλα συνεχίζεται ο διάλογος με ευρωπαϊκά όργανα και άλλες χώρες που ψάχνουν να βρουν λύσεις και απαντήσεις στο θέμα των κακόβουλων λογισμικό. Το άκρως πολωτικό περιβάλλον στο οποίο γίνεται ο πολιτικός διάλογος είναι ο λόγος για τον οποίο οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις να στηθούν πιο νωρίς οι κάλπες μέσα στο 2023 δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν στις τάξεις της πλειοψηφίας.

Από την αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πήρε χθες ένα ηχηρό μήνυμα από τη μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, που δεν αφορούσε μόνο το καυτό θέμα των ανατιμήσεων στην αγορά, αλλά ήταν μια συνολική διαμαρτυρία. Ο Αλέξης Τσίπρας από το “μπλοκ” του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς της διαπλοκής και της αναξιοπρέπειας”. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “αντί να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων”. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ανέφερε πως “ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της Ε.Ε., της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος”.

Πηγή: skai.gr