Κλείσιμο

Παρακολουθήσεις - Τα μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη: Όλα στο φως - Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε παράλληλα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, δείχνοντας ως «εμπνευστές» των συκοφαντιών, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνησή του θα γίνουν αντικείμενο πιέσεων και εκβιασμών

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Διαχωριστική γραμμή μεταξύ της συκοφαντίας της και της λάσπης και της πραγματικής διαλεύκανσης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων έβαλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, επιχειρώντας να ανακόψει την τοξικότητα που προκαλούν στην πολιτική ζωή οι σκιές που αφήνει το «περιβόητο» δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για παρακολουθούμενους υπουργούς, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής, χωρίς τεκμηρίωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε παράλληλα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, δείχνοντας ως «εμπνευστές» των συκοφαντιών, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνησή του θα γίνουν αντικείμενο πιέσεων και εκβιασμών.

Επέμεινε δε, στο συνταγματικό χρονοδιάγραμμα των εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, το 2023, στο τέλος της τετραετίας, βάζοντας τέλος και στα νέα σενάρια που «ξεπήδησαν» αίφνης μετά τις δήθεν αποκαλύψεις, περί εισηγήσεων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά και στις σκιές που αφήνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις συνθήκες που θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

«Ατεκμηρίωτα ψεύδη»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνένετυξή του με την κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος του Κώστα Βαξεβάνη, κάνοντας λόγο για ένα απίστευτο ψέμα. «Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος» είπε και πρόσθεσε «καμία απόδειξη για αυτά τα οποία γράφονται. Και είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο» σχολίασε ενώ σημείωσε ότι στηρίζεται στη Δικαιοσύνη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία».

Μάλιστα παρατήρησε πως «αν αυτά δεν προσκομιστούν, τότε ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος».

Ενορχηστρωτής ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός έδειξε ευθέως ενορχήστρωση των συκοφαντιών από την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσιπρα, σημειώνοντας ότι "Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη, κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν".

Προκάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν θέλει να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. "Να συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης, και για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων, και ταυτόχρονα να μπορέσει και η Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον Πρωθυπουργό. Και να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα πάρει εκκωφαντική απάντηση. Διότι ένας παραπάνω σκοπός αυτής της άθλιας προσπάθειας συκοφάντησης είναι ακριβώς να διασπείρει διχασμό μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Να μην αισθάνεται κάποιος σίγουρος για τις επικοινωνίες του, να φαντάζεται, να βλέπει όλων των ειδών τα φαντάσματα" είπε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήσεις υπάρχουν, όχι όμως από τον ίδιο ή την ΕΥΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και σε νέα βάση το ζήτημα των παρακολουθήσεων, την ύπαρξη των οποίων δεν αρνήθηκε, αλλά τις διαχώρησε από οποιαδήποτε κυβερνητική εμπλοκή. "Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator.

Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατηγορείται ο Πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Εμείς από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα" είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα όλες τις ενέργειες και τις διαδικασίες που κινήθηκαν και εξελίσσονται στο πλαίσιο της διαλεύκανσης της υπόθεσης και της πρόθεσης της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη" επανέλαβε.

«Δεν δεχόμαστε πιέσεις ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στις βολές που δέχτηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ολυμπιακού, Γιάννη Βρέντζο, περί εγκληματικής οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου, καταγγέλλοντας την Ομοσπονδία και συνδέοντας την υπόθεση αυτή με τις παρακολουθήσεις, και με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Μαξίμου, τον κ. Δημητριάδη.

"Τα άκουσα και εγώ αυτά, για εγκληματική οργάνωση, κατά τον εκπρόσωπο της ομάδος, στο ποδόσφαιρο τα τελευταία τρία χρόνια εις βάρος του Ολυμπιακού. Είμαι Ολυμπιακός προσωπικά. Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;" αναρωτήθηκε και κάλεσε τη διοίκηση του Ολυμπιακού να καταδικάσει το συγκεκριμένο σχόλιο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, επέλεξε να στείλει ένα ευρύτερο μήνυμα σε παράγοντες της δημόσιας ζωής τονίζοντας ότι "κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι" δήλωσε και υπογράμμισε "το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά" κατέληξε.

Εκλογές στην ώρα τους

Παρά τα εσπευσμένα σενάρια που ήθελαν ο πρωθυπουργός να δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. "Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν. Η χώρα έχει Σύνταγμα, η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Εάν κάποιος αυτό το αμφισβητεί, δεν έχει παρά να πάει στην Βουλή και να ζητήσει από τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίναμε σίγουρα σε εκλογές" ξεκαθάρισε.

Πηγή: skai.gr