Πολιτική θύελλα για τη νομοτεχνική με στόχο τη θετική ψήφο Τσιρώνη – Δημαρά

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για «γελοιότητα» και «κοροϊδία» της κυβέρνησης, καλώντας την να πάρει πίσω τη νομοτεχνική βελτίωση στην οποία προχώρησε προς ικανοποίηση των «διαφωνούντων» βουλευτών του προερχόμενων από τους Οικολόγους Πράσινους.

Στο κόκκινο ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής η νομοτεχνική προσθήκη που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ώστε να καθησυχάσει τους προερχόμενους από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργο Δημαρά.

Το περιεχόμενο της νομοτεχνικής βελτίωσης όμως που κατατέθηκε έπειτα από το «μασάζ» των δύο βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου, ήγειρε εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και κυρίως από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που έκαναν λόγο για «γελοιότητες», «κοροϊδία» και παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, βάλλοντας με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα με την επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στο δε σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβίβαση 6 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο προστίθεται η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».

Πρώτος εξέφρασε ενστάσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημείωσε φανερά εκνευρισμένος «Μας περνάτε για Μάο-Μάο; Ποιον κοροϊδεύετε;», επισημαίνοντας ότι έγινε προσθήκη για το αυτονόητο των περιορισμών που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα. «Είναι ντροπή! Πάρτε την πίσω», κατέληξε ο κος Δένδιας.

Σε εξίσου επιθετικούς και τόνους κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για «γελοιότητα» και υπογραμμίζοντας ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση που αναφέρεται μόνο στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση ομολογεί εμμέσως ότι αφήνει απροστάτευτες τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές), συνεπώς οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση.

«Ομολογείτε δηλαδή ότι οι υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις θα αποξενωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι γελοιότητα αυτό που αναφέρει η νομοτεχνική. Λέει ότι η πολιτεία θα σεβαστεί το Σύνταγμα, αλλά και ότι αυτό θα αφορά μόνο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Έχετε συμφωνήσει άλλωστε με την υπογραφή του πρωθυπουργού για τη ρευστοποίηση των επιχειρήσεων αυτών είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με άλλα μέσα», τόνισε ο κος Μανιάτης.

Το ζήτημα της παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής έθεσε επιπλέον ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι απαγορεύεται ρητώς η τροποποίηση της εισηγητικής έκθεσης ενός νομοσχεδίου, για να προσθέσει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τροπολογία «Δεν έχετε δικαίωμα να δεχθείτε νέα εισηγητική έκθεση. Αυτό είναι απόπειρα παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής. Δεν θα τα διαλύσουμε όλα εδώ μέσα. », είπε απευθυνόμενος στον Προεδρείο της Βουλής.
Πάντως και ο ίδιος ο Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Δημαράς, συγκέντρωσαν τα σκωπτικά σχόλια των βουλευτών της αντιπολίτευσης που στηλίτευσαν την επιλογή τους να υπερψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου βασιζόμενη σε μία νομοτεχνική βελτίωση που λέει τα αυτονόητα για την τήρηση του Συντάγματος.

«Είστε και άνδρες αλλά είστε και κότες», σχολίασε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από τη ΝΔ. «Κατάπιαν το λιγνίτη και πνίγονται σε ένα ποτήρι νερό», σημείωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι.

«Όσα είπατε ήταν μία ανοησία. Τα είπατε για να κρύψετε την πραγματικότητα - ότι μια ζωή κάνετε αγώνες για νερά, δάση, φύση κι αν σας πει αύριο ο Τσίπρας θα φτιάξουμε ελικόπτερα με μπετονιέρες κ θα ψεκάζουμε τα δάση με μπετόν θα το κάνετε, γιατί θέλετε την καρέκλα, γιατί είστε ανθρωπάκια πολιτικά», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Τσιρώνη, που νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι δεν συντρέχει λόγος διαφωνίας του μετά τη νομοτεχνική βελτίωση που διασφαλίζει πλήρως το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ κ ΕΥΑΘ.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά