Πυρετός διαβουλεύσεων στα κομματικά επιτελεία. Σφοδρή αντιπαράθεση για το κατεπείγον

Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, το οποίο εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με σκοπό να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης. Την Κυριακή θα γίνει η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα είναι συμπαγής και ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, έστω και με διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στο ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια να πειστούν και να ψηφίσουν τα μέτρα εκείνοι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους, ενώ στη ΔΗΜ.ΑΡ. αποφασίστηκε οι βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν "Παρών" στα μέτρα και "Ναι" στον προϋπολογισμό. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν βουλευτές που δεν θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που δόθηκε.

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής οι κύριοι Βουδούρης και Μουτσινάς, ενώ στην υπερψήφισή του δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν οι κύριοι Ψαριανός και Οικονόμου.
Την απόσυρση των περικοπών από άτομα που πάσχουν από ολική αναπηρία ζήτησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς, όπως τόνισε, δε θα ψηφίσει τα μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Πεδίον του Άρεως χαρακτήρισε την κυβέρνηση τρικομματική κοινοπραξία που επικυρώνει στη Βουλή ό,τι ζητά η Τρόικα και ζήτησε εκλογές, λέγοντας ότι η μόνη λύση είναι η λαϊκή ετυμηγορία

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή προσυγκέντρωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στους Στύλους Ολυμπίου Διός, στις 5 το απόγευμα απευθύνει ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Στουρνάρας: «Μονόδρομος» η ψήφιση

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την ψήφιση των μέτρων, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η επέκταση των εξαγωγών, ενώ απαντώντας στο βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, που τον κάλεσε να διεκδικήσει τις γερμανικέ αποζημιώσεις, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως δε σκοπεύει να κάνει τη χώρα Β. Κορέα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασία, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «αν δει κάνεις τα εργασιακά ψύχραιμα, θα καταλάβει πως δεν υπάρχουν βασικές αιτιάσεις για να μη ψηφίσει το σύνολο των μέτρων». Πρόσθεσε μάλιστα πως «αν στο όνομα των εργασιακών δεν περάσουν τα μέτρα, δεν θα μπορούμε μετά να συζητάμε για τα στοιχειώδη εργασιακά θέματα γιατί δουλειά δεν θα έχει κανείς».

«Για μέτρα που αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ.

Λαφαζάνης: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα


Η συζήτηση άρχισε με διαξιφισμούς μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε την υπερψήφιση των μέτρων για την «αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας»,όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης».

«Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης κάνοντας λόγο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «τέρας και σφαγείο».


Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο είναι:

Διαβάστε όλα τα μέτρα  [ ΕΔΩ ]

*** Μειώσεις από 5%-15% στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, χαμηλότερες για τους συνταξιούχους του δημοσίου
*** Κατάργηση όλων των δώρων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους,
*** Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια.
*** Περικοπές στα εφάπαξ.
*** Αλλαγές στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
*** Αποχώρηση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.

*** Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των τσιγάρων οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις.
*** Αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνηση.
*** Απελευθέρωση και αλλαγή λειτουργίας μίας σειράς επαγγελμάτων.
*** Δραστική μείωση των επιστροφών ΦΠΑ προς τους αγρότες.
*** Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
*** Κατάργηση του απαρχαιωμένου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
*** Φορολόγηση με συντελεστές από 25%-35% επί του τζίρου για τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών.

Πηγή: skai.gr