Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Ο Woody Allen στη Βενετία: Το #MeToo ήταν καλό για τις γυναίκες, αλλά η κουλτούρα της ακύρωσης μπορεί να είναι ανόητη

Ο σκηνοθέτης επιτίθεται στα «άκρα» του κινήματος, ενώ προωθεί το «Coup de Chance», την 50ή ταινία του, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 

Ο Γούντι Άλεν εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα #MeToo, προωθώντας τη νέα του ταινία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μερικές φορές βρίσκει την κουλτούρα της ακύρωσης «ανόητη».

Η καριέρα του σκηνοθέτη έχει το τελευταίο διάστημα «αμαυρωθεί» από την πρόσφατη επαναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός ισχυρισμού που διατυπώθηκε εναντίον του το 1993, όταν η υιοθετημένη κόρη του, Ντίλαν Φάροου, δήλωσε ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά σε μια σοφίτα κατά τη διάρκεια της διαμάχης για την κηδεμονία μεταξύ του Άλεν και της θετής μητέρας της Ντίλαν, Μία Φάροου.

Οι ισχυρισμοί διερευνήθηκαν δύο φορές και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ο Άλεν υποστήριζε πάντα την αθωότητά του. Ωστόσο, οι επαναδιατυπώσεις των ισχυρισμών από την Ντίλαν και τον αδελφό της Ρόναν Φάροου, οδήγησαν πολλούς να καταδικάσουν τον Άλεν.

Μιλώντας στο «Variety» πριν από την πρεμιέρα της ταινίας του, «Coup de Chance», ο 87χρονος Άλεν δήλωσε ότι παραμένει υπέρμαχος του #MeToo, αλλά με επιφυλάξεις.

«Νομίζω ότι κάθε κίνημα όπου υπάρχει πραγματικό όφελος, όπου κάνει κάτι θετικό, ας πούμε για τις γυναίκες, είναι καλό πράγμα», είπε. «Όταν γίνεται ανόητο, είναι ανόητο. Διαβάζω περιπτώσεις όπου είναι πολύ ωφέλιμο, όπου η κατάσταση ήταν πολύ ωφέλιμη για τις γυναίκες και αυτό είναι καλό. Όταν διαβάζω κάποιες περιπτώσεις σε μια ιστορία στην εφημερίδα όπου είναι ανόητο κάτι, τότε είναι ανόητο».

Το 2018, η συμφωνία του Άλεν με την Amazon για τέσσερις ταινίες ακυρώθηκε -εν μέρει- προφανώς ως αντίδραση σε αστεία σχόλια του σκηνοθέτη αναφορικά με το κίνημα #MeToo. Ο Άλεν αργότερα μήνυσε το στούντιο για 68 εκατ.δολάρια (η υπόθεση διευθετήθηκε ιδιωτικά το 2019, σύμφωνα με δημοσιεύματα). Ο  Άλεν στάθηκε στις παρατηρήσεις αυτές, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι είναι αλήθεια. Έχω κάνει 50 ταινίες. Πάντα είχα πολύ καλούς ρόλους για τις γυναίκες, πάντα είχα γυναίκες στο συνεργείο, πάντα τις πληρώναμε με το ίδιο ακριβώς ποσό που πληρώναμε και τους άνδρες, δούλεψα με εκατοντάδες ηθοποιούς και ποτέ, μα ποτέ δεν είχα ούτε ένα παράπονο από κάποια από αυτές σε οποιοδήποτε σημείο.

Ούτε ένας δεν είπε ποτέ: ‘’Δουλεύοντας μαζί του ήταν κακός ή παρενοχλούσε’’. Προσλαμβάνω όποιον νομίζω ότι είναι καλός για τον ρόλο. Όπως είπα, έχω δουλέψει με εκατοντάδες ηθοποιούς, άγνωστες ηθοποιούς, σταρ, ηθοποιούς μεσαίου επιπέδου. Καμία δεν έχει παραπονεθεί ποτέ και δεν υπάρχει τίποτα για να παραπονεθώ», ανέφερε ο ίδιος. 

Κληθείς να σχολιάσει τη μίνι σειρά του 2021, στην οποία οι Φάροου εξέθεσαν την υπόθεσή τους εναντίον του Άλεν, ο ίδιος σχολίασε: «Δεν υπήρχε τίποτα. Το γεγονός ότι κάτι διατηρείται ακόμη στη δημοσιότητα πάντα με κάνει να σκέφτομαι ότι, ίσως, αρέσει στους ανθρώπους. Ξέρετε, ίσως υπάρχει κάτι ελκυστικό για τους ανθρώπους. Αλλά, γιατί; Γιατί; Δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις εκτός από το να το ερευνήσεις, πράγμα που έκαναν με τόση σχολαστικότητα. Μίλησαν με όλους τους ενδιαφερόμενους και κατέληξαν και οι δύο στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα».

Το Coup de Chance είναι ένα γαλλόφωνο θρίλερ που διαδραματίζεται στο Παρίσι, αλλά ο Άλεν δήλωσε ότι αν γύριζε άλλη ταινία, αυτή θα ήταν στη Νέα Υόρκη. Οι ηθοποιοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χωριστεί σε ομάδες, που συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν όπως η Scarlett Johansson, η Diane Keaton και η Emma Stone και σε εκείνες που δεν τον υποστηρίζουν όπως ο Colin Firth, ο Timothee Chalamet και η Rebecca Hall. 

Τέλος, ο Άλεν επανέλαβε, επίσης, τις απόψεις ομοτέχνων του, όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ότι ο κινηματογράφος δεν διανύει επί του παρόντος περίοδο ακμής.

Πηγή: skai.gr