Εικόνες βιβλικής καταστροφής: Το χρονικό της φονικής πλημμύρας στην Εύβοια (vid)

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η ανείπωτη τραγωδία, με 7 νεκρούς, από τη Θεομηνία που «έπνιξε» την Εύβοια. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ένα βρέφος μόλις 8 μηνών ενώ αγνοούμενος παραμένει ένας άνδρας.

Γιγαντιαία είναι η κινητοποίηση του Κρατικού Μηχανισμού, με δραματικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού δεκάδων ανθρώπων, ακόμα και από αέρος, με ελικόπτερα ''Σούπερ Πούμα''. 

Η κακοκαιρία Θάλεια έπληξε βαρύτατα την περιοχή. Ο ποταμός Μεσσάπιος πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα Πολιτικά και τα Ψαχνά να μετρούν ανυπολόγιστες ζημιές με το πρώτο φως της ημέρας.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Διέλυσαν σπίτια, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, κάδους ενώ ακόμη και μικρές βάρκες βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας.

Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά  στα Πολιτικά της Εύβοιας ενώ χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι να ανέβουν σε δέντρο επί τρεις ώρες για να σωθούν. Την ίδια ώρα, πολλοί άνθρωποι για να σωθούν ανέβηκαν στις ταράτσες τους.Οι διασώστες μετέφεραν πολίτες και μωρά ακόμα και με σκαπτικά μηχανήματα 

Κάτοικοι με τις σκούπες και τα φαράσια στα χέρια προσπάθησαν να σώσουν ό,τι μπόρεσαν.

Η ορμή των υδάτων ήταν τέτοια που κατέβασε ακόμα και ολόκληρα αυτοκίνητα μέσα στα ποτάμια.Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

Στην Εύβοια μετέβη εσπευσμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ αύριο στις πληγείσες περιοχές θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Στους 97 οι συμπολίτες μας που διασώθηκαν με οχήματα και ελικόπτερα. Παράλληλα στις 658 έφτασαν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας.

Από τη μία τα ξημερώματα μέχρι το πρωί οι κλήσεις ήταν εκατοντάδες από ανθρώπους που εγκατέλειπαν το αυτοκίνητό τους, και άλλους που παρασύρονταν από τα νερά ή που αναζητούσαν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών. Εκκλήσεις αδιάκοπες από ανθρώπους που σκαρφάλωσαν ακόμη και πάνω σε ελιές για να σωθούν αλλά και από οικογένειές με μικρά παιδιά που έβλεπαν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι τους.

Τα ύψη των νεφών της φονικής καταιγίδας που έπληξε την Κεντρική Εύβοια τη νύχτα του Σαββάτου, ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από μείον 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι κορυφές των νεφικών σχηματισμών των κυττάρων της καταιγίδας λόγω της πολύ μεγάλης ισχύος της τελευταίας- ξεπέρασαν το φυσικό φράγμα της τροπόπαυσης. Το σύστημα της κακοκαιρίας διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από πέντε ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

«Δεν ξέρω αν έχει ξανασημειωθεί αυτή η τάξη μεγέθους Αύγουστο μήνα» τόνισε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ Ιωάννα Τσικουδή για τις πρωτοφανείς καταιγίδες με νεκρούς στην Κεντρική Εύβοια. 
 

Πηγή: skai.gr