Αποκάλυψη ΣΚΑΪ για το ναυάγιο στην Πύλο: Το σκάφος απέπλευσε από την Αίγυπτο - Το δρομολόγιο του θανάτου

Το μοιραίο αλιευτικό ξεκίνησε από την Αίγυπτο και στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης πριν συνεχίσει το δρομολόγιό του για την Ιταλία.  

Από την Αίγυπτο ξεκίνησε το μοιραίο αλιευτικό σκάφος και όχι από την Λιβύη όπως ήταν οι αρχικές πληροφορίες,  όπως αποκαλύπτει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών το αλιευτικό ξεκίνησε από την Αίγυπτο και στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης πριν συνεχίσει το δρομολόγιό του για την Ιταλία.

Στο 30 μέτρων αλιευτικό επέβαιναν μετανάστες τόσο από την Αίγυπτο που ήταν και η αφετηρία του μοιραίου ταξιδιού όσο και από τη Λιβύη και το Πακιστάν.  Επιπλέον, σύμφωνα με τα στελέχη του λιμενικού  η επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών ήταν μια επιχείρηση που ετοιμαζόταν αρκετό καιρό πριν, περίπου 40 με 50 ημέρες.

Γυναίκες, εγκυμονούσες και παιδιά εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια

Επιπλέον, όπως αποκάλυψαν αρκετοί από τους διασωθέντες μετανάστες στα σωστικά συνεργεία, στις καμπίνες του σκάφους υπήρχαν αρκετές γυναίκες και παιδιά. Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται από τους διακινητές προκειμένου να προστατευθούν τα γυναικόπαιδα από τις καιρικές συνθήκες. 

Παράλληλα, ΜΚΟ καταγγέλλει εκφοβισμούς πάνω στο σκάφος ακόμα και για νεκρούς πριν το ναυάγιο. Με το αλιευτικό σκάφος να αντιμετωπίζει μηχανική βλάβη ήδη από τον απόπλου του από την Λιβύη, ορισμένοι μετανάστες αντέδρασαν ζητώντας να γυρίσουν πίσω στη στεριά. Ωστόσο, οι διακινητές φέρεται πως όχι μόνο δεν υπάκουσαν σρτις εκκλήσεις τους αλλά προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη στο ασφυκτικά γεμάτο σκάφος χρησιμοποίησαν βίες μεθόδους.

Πέταξαν σκοινί στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται να έρχονται στην επιφάνεια λεπτομέρειες για το τι συνέβη λίγο πριν το αλιευτικό βυθιστεί. Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές, στις 11 το βράδυ της Τρίτης κι ενώ το ελληνικό λιμενικό είχε εντοπίσει το υπερφορτωμένο σκάφος, πλοίο του λιμενικού το πλησίασε και με μεγάφωνα αλλά και χρησιμοποιώντας προβολείς τους προειδοποίησαν ότι με τις συνθήκες που επικρατούν δεν θα φτάσουν στις ιταλικές αρχές. Μάλιστα, φέρεται να χρησιμοποίησαν σκοινί για να προσδέσουν το αλιευτικό σκάφος, ωστόσο αρκετοί επιβαίνοντες αντέδρασαν και πέταξαν το σκοινί στη θάλασσα αρνούμενοι τη βοήθεια καθώς μοναδικός τους στόχους φαίνεται πως ήταν η Ιταλία.

Περιγραφή που σοκάρει για το ναυάγιο

«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».

Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

Όπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.

«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για τους αγνοούμενους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.  Ολονύχτιες ήταν οι έρευνες, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες καθώς ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104, ενώ 78 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος άρχισε να μεταφέρει περίπου 30 σορούς των επιβαινόντων σε φορτηγά-ψυγεία που βρίσκονται στο λιμάνι. Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών που έχει ενεργοποιηθεί από χθες θα πάρει δείγματα DNA από τις σορούς, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν αυτή την στιγμή 6 παραπλέοντα πλοία, 2 σκάφη του Λιμενικού Σώματος κι 1 ελικόπτερο.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας, πέρασαν το βράδυ οι διασωθέντες μετανάστες που δεν έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Από νωρίς το πρωί οχήματα και κλιμάκια της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο λιμάνι και σε ετοιμότητα να παρέχουν συνδρομή στις επιχειρήσεις, ενώ καταφτάνουν φορτηγά με νερό και τρόφιμα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νοσηλεύτρια του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Αικατερίνη Τσατά, η νύχτα κύλησε ομαλά ενώ ήδη έχουν επιστρέψει κάποια άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαντλημένοι, κοιμήθηκαν μόλις έγινε η καταγραφή τους, έφαγαν, ήπιαν το νερό τους. Κοιμούνταν, ξυπνούσαν, ήταν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Θέλουν ψυχοκοινωνική στήριξη, θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν προστατευμένοι. Τους λέμε μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς, είμαστε δίπλα σας, όλοι οι φορείς και νιώθουμε ότι το εισπράττουν» επισημαίνει η κ. Τσατά και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής και ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος προς εκτέλεση αυτών για να πάρουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν διασωθεί είναι μόνο άντρες, ηλικίας 16-40 ετών ενώ τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια αλλά και πνευμονίες.

Πηγή: skai.gr