Απεργία την Πέμπτη 21/9: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς - Ποιοι κλάδοι «κατεβάζουν» ρολά

Εικοσιτετράωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης από την ΑΔΕΔΥ - Οι κλάδοι που συμμετέχουν - Οι ώρες που θα κινούνται τα λεωφορεία

Την προκήρυξη εικοσιτετράωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, για το εργασιακό νομοσχέδιο, αποφάσισε να συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα Λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας (5.00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00). Κανονικά αναμένεται να κινούνται τα Λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ζητούν : απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου, ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών, αναγνώριση προϋπηρεσίας νεοπροσλαμβανόμενων, προσλήψεις προσωπικού - ανανέωση στόλου.

24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9 προκηρύσσει και η ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023, ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του εργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του.

Τα αιτήματα είναι «να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

H ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση.

Για να «ζήσει» αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις.

Στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει τις συνθήκες που εργάζονται οι οποίες θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων.

Ζητάμε την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.

Στα Νοσοκομεία εργάζονται 2.000 υπάλληλοι σε νευραλγικές υπηρεσίες (τραυματιοφορείς, τεχνική υπηρεσία, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ) στη πρώτη γραμμή με τα προγράμματα της ΔΥΠΑ των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών με διετείς συμβάσεις. Λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στα Νοσοκομεία και οι συνάδελφοι «για λίγο» είτε στο όριο ηλικίας είτε στον αριθμό των ενσήμων δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σε συνάντησή μας με τον Υπουργό Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης παράτασης των συμβάσεων για ένα έτος. Δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον Υπουργό εργασίας για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων. Απολύονται σταδιακά παρότι μας είναι απολύτως απαραίτητοι αν και εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν εμπειρία.

Και η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στην απεργία της Πέμπτης 21/09

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα.

Απεργιακή κινητοποίηση και ναυτεργατών την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

Σε απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν οι ναυτεργάτες την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων.

Συμμετέχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, θα συμμετάσχουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ώρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Εικοσιτετράωρη απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής παναθηναϊκής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.

Απεργία και στα σχολεία την Πέμπτη

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ

Πηγή: skai.gr