Το καταπράσινο πάρκο που «άνθισε» στη γειτονιά των Αμπελοκήπων – Δείτε φωτογραφίες

Η ανάπλαση του πάρκου «Έλενας Βενιζέλου» στα Κουντουριώτικα από τον Δήμο Αθηναίων - 85 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, 5.300 θάμνοι και 625 τ.μ χλοοτάπητα

Ένα καταπράσινο πάρκο «άνθισε» στους Αμπελόκηπους. Είναι αυτό της «Έλενας Βενιζέλου», στο οποίο ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, με δέντρα, θάμνους και πολύχρωμα φυτά, ώστε να προσφέρει δροσιά στους κατοίκους της περιοχής.

Το πάρκο με έκταση 7.000 τ.μ., βρίσκεται στα Κουντουριώτικα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης. Επανασχεδιάστηκε από την αρχή με βάση τις σύγχρονες αρχές βιωσιμότητας. Οι διαθέσιμες φυτευτικές επιφάνειες αυξήθηκαν και το φυτικό κεφάλαιο του πάρκου εμπλουτίστηκε με 85 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, 5.300 θάμνους και 625 τ.μ χλοοτάπητα.

Κουντουριώτικα

Σύμφωνα με τον Δήμο, πραγματοποιήθηκαν πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός ποικιλόμορφου, φιλικού και ασφαλούς για το περιβάλλον και τους χρήστες, δημόσιου χώρου. Έγινε χρήση βιοκλιματικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, που χαρακτηρίζονται από υδατοδιαπερατότητα και από φυσικότητα, ενώ δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές, όπως είναι οι «κήποι βροχής» για τη διευθέτηση των ομβρίων.

Ο αστικός εξοπλισμός ενισχύθηκε και οι υποδομές του αναβαθμίστηκαν. Τα κράσπεδα και τα μονοπάτια ανακατασκευάστηκαν, ενώ τοποθετήθηκαν νέα καλλισθενικά όργανα, καλαθάκια απορριμμάτων, σύγχρονα φωτιστικά και άνετα καθιστικά. Το πάρκο διαθέτει πλέον τις υποδομές εκείνες, που εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και όρασης.

Κουντουριώτικα

«Κάθε πάρκο που ‘'γεννιέται'' στην Αθήνα, μια μεγάλη ‘'ανάσα'' για όσους ζούμε στο γκρι της πόλης», ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Το πάρκο στα Κουντουριώτικα γίνεται ξανά κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πολύτιμη διέξοδος για όποιον θέλει να ξεφύγει από το άγχος και τον θόρυβο της πόλης. Ένα πράσινο σημείο αναφοράς, που τροφοδοτεί τη πυκνοκατοικημένη γειτονιά των Αμπελοκήπων με περισσότερο οξυγόνο».

Από τη δική του πλευρά, ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου Χρήστος Τεντόμας, τόνισε: «Η Αθήνα αποκτά ακόμη ένα σύγχρονο και καταπράσινο πάρκο, με πολλαπλές χρήσεις αναψυχής και άθλησης. Έναν νέο πνεύμονα πρασίνου με ποιοτικές κατασκευές, πλήρη αστικό εξοπλισμό, σύγχρονες υποδομές και λειτουργικούς χώρους. Μικροί και μεγάλοι έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να πάρουν μια μεγάλη "ανάσα" δροσιάς, κάνοντας μια βόλτα στο πλήρως αναμορφωμένο πάρκο ‘'Έλενας Βενιζέλου'' στα Κουντουριώτικα».

Κουντουριώτικα

Κουντουριώτικα

Κουντουριώτικα

Μπακογιάννης

Πηγή: skai.gr