Κλείσιμο

Παρέμβαση Σόιμπλε για τις εξαγγελίες Τσίπρα, με αιχμή για το χρέος

Αίτημα στους θεσμούς να μελετήσουν κατά πόσον τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά συνάδουν με το Μνημόνιο έχει καταθέσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τους θεσμούς απάντηση το ταχύτερο δυνατό και συνδέει μάλιστα το θέμα άμεσα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενέκρινε το Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ελληνικές υποχρεώσεις η ελάφρυνση μπορεί να καθυστερήσει.

«Περιμένουμε ταχεία διευκρίνιση σε αυτό το θέμα ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο θέμα του χρέους να μην καθυστερήσει», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι να μην αποφασίζονται ή να ανακαλούνται μέτρα μονομερώς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει όλες οι πλευρές να τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Μάλιστα, το γερμανικό δίκτυο Funke μεταδίδει δήλωση αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι σχεδιάζεται τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group μέσα στις επόμενες ημέρες, ακριβώς ώστε να συζητηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν δεν πήρε αποστάσεις από την κίνηση Σόιμπλε. Η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιντχαρτ απέφυγε να διαψεύσει ότι μπορεί να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στις εξαγγελίες Τσίπρα και τυχόν «πάγωμα» της ελάφρυνσης του χρέους.

Προσέθεσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα.

Η κίνηση Σόιμπλε έρχεται στον απόηχο του άρθρου που εξέδωσαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ, με το οποίο επιρρίπτουν τους ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα την ευθύνη για τυχόν νέα μέτρα λιτότητας.

Στο άρθρο τους, τα δύο στελέχη του Ταμείου ζητούν χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 κι έπειτα, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, αλλά και μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Τις προτάσεις του ΔΝΤ απέρριψαν διπλωματικά αλλά κατηγορηματικά τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Πηγή: skai.gr