Συρία: Βρέθηκε το πτώμα αρχαιολόγου Καλίντ αλ Ασαάντ που αποκεφαλίστηκε από το ISIS;

Συρία: Βρέθηκε το πτώμα αρχαιολόγου Καλίντ αλ Ασαάντ που αποκεφαλίστηκε από το ISIS;

Οι συριακές αρχές εκτιμούν ότι εντόπισαν το πτώμα του Καλίντ αλ Ασαάντ, κορυφαίου αρχαιολόγου που δολοφονήθηκε από το ISIS το 2015, στην προσπάθεια του να προστατέψει την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν δημόσια τον Καλίντ αλ Ασαάντ, 82 ετών, όταν αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία όπου ήταν κρυμμένα πολύτιμα αντικείμενα.

Σύμφωνα με το BBC, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το πτώμα του ήταν μεταξύ τριών που ανακαλύφθηκαν στην Καχλούλ, ανατολικά της Παλμύρας. 

Επιβεβαίωση της ταυτότητας των σορών αναμένεται μέσω των τεστ DNA που  θα πραγματοποιηθούν.

Η κτηνώδης αυτή δολοφονία συγκαταλέγεται σε μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων και πράξεων που έλαβαν χώρα κατά τις δύο περιόδους όπου το ISIS είχε τον έλετχο του τον αρχαιολογικό χώρο. 

Ο Καλίντ αλ Ασαάντ είχε αφιερώσει πάνω από 50 χρόνια ζωής στην Παλμύρα, που βρίσκεται σε μια όαση στη συριακή έρημο, βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είχε αποσυρθεί από διευθυντής αρχαιοτήτων του χώρου το 2003, μα συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνες εκεί μέχρι και την εισβολή του ISIS. 

Τρεις από τους γιους του και ο γαμπρός του, επίσης αρχαιολόγοι, διέφυγαν στην πρωτεύουσα με εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα από το μουσείο στην κοντινή πόλη του Ταντμόρ. 

Ο Ασαάντ επέμεινε ότι δεν θα εγκατέλειπε το σπίτι του. «Είμαι από την Παλμύρα και θα μείνω εδώ ακόμα και αν με σκοτώσουν» είχε πει.

Εν τέλει αιχμαλωτίστηκε από το ISIS και ανακρίθηκε για του που είχαν κρυφτεί πολύτιμα αντικείμενα. 

Αποκεφαλίστηκε σε πλατεία στην Ταντμόρ, αρνούμενος να συνεργαστεί. 

Φωτογραφία που φέρεται να απεικόνιζε το πτώμα του δεμένο σε έναν στύλο, με επιγραφή δίπλα που έλεγε ότι ήταν «διευθυντής ειδωλολατρείας» της Παλμύρας, είχε δημοσιοποιηθεί κατά εκείνη την περίοδο.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι ισλαμιστές του ISIS προέβησαν σε καταστροφές σε εμβληματικά τμήματα της Παλμύρας. Αν και έχασαν τον έλεγχό της, τον ανέκτησαν το 2016 και έκαναν και άλλες καταστροφές. 

Κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή από τον Μάρτιο του 2017, όμως  οι εργασίες αποκατάστασης είναι περιορισμένες λόγω του εμφυλίου πολέμου που επικρατεί στη χώρα.

Πηγή: BBC