Συναγερμός για κρούσμα ΑΙDS

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μετά τη γνωστοποίηση πιθανού περιστατικού μετάγγισης αίματος που ήταν μολυσμένο με τον ιό του AIDS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται 70χρονη γυναίκα η οποία βρέθηκε θετική στον ιό HIV και θεωρείται πιθανό να έχει μολυνθεί από μετάγγιση.

Σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ότι έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την διερεύνηση του περιστατικού.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η ηλικιωμένη μολύνθηκε από μετάγγιση, θα πρέπει να εντοπιστούν και άλλοι ασθενείς οι οποίοι πιθανόν να έλαβαν αίμα από την μολυσμένη μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 άλλοι τρεις ασθενείς μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS μέσω μετάγγισης:

• Το πρώτο περιστατικό αποκαλύφθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και επρόκειτο για ένα 16χρονο κορίτσι που έπασχε από μεσογειακή αναιμία και έναν 72χρονο καρδιοπαθή οι οποίοι μεταγγίστηκαν με το αίμα ενός 38χρονου ο οποίος χωρίς να γνωρίζει ότι είχε προσβληθεί από AIDS είχε καταθέσει αίμα για να βοηθήσει κάποιον γνωστό του. 

• Το τρίτο περιστατικό συνέβη το 2005 στο Τρίτο Νοσοκομείο ΙΚΑ, ωστόσο έγινε γνωστό έναν χρόνο μετά.

Επρόκειτο για μια 62χρονη γυναίκα η οποία το 2005, ενώ έφερε τον ιό του AIDS, έδωσε αίμα το οποίο μεταγγίστηκε σε 85χρονο ασθενή.

Η γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό σε νέα αιμοδοσία η οποία πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα.

Η περίπτωση, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων ενέπιπτε στο παράθυρο των 30 ημερών κατά το όποιο δεν γίνεται αντιληπτή η νόσος με την παλαιότερη μέθοδο έλεγχου του αίματος Elisa. 

Σημειώνεται ότι εδώ και μερικές εβδομάδες, σε όλες τις μονάδες αιμοληψίας της χώρας, το αίμα ελέγχεται με τη σύγχρονη μέθοδο ΝΑΤ με την οποία ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάγγισης μολυσμένου αίματος.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά