Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά

Στο ερώτημα γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

«Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών, σε ενήλικες ασθενείς με τη νέα νόσο. Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης της οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ, και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών» είπε ο καθηγητής.


Όπως ανέφερε, οι κορωνοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο, λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 συγκεκριμένου μετατρεπτικού συνενζύμου που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. «Έχει σχέση με το αμέσως επόμενο επιστημονικό εύρημα το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά μοιάζουν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τη νέα νόσο και άφορα την περιοχή της μύτης που προσβάλλει ο ιός πρώτα» σημείωσε, και συνέχισε: 

»Κάποια νέα επιστημονικά ευρήματα από τη Νέα Υόρκη  υποστηρίζουν ότι τα παιδία έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου στη μύτη, δηλαδή παράγουν σημαντικά μειωμένες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μπει στον οργανισμό. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό»

Σύμφωνα με το λοιμωξιολόγο, στη μελέτη αυτή, που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4 έως 60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονίδιου για την παραγωγή του ένζυμου  ήταν στα μικρά παιδιά, και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. «Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στη μετάδοση της νόσου που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, τη θύρα από την οποία ο ιός μπαίνει στον οργανισμό μας» επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.  

Πηγή: skai.gr