«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του κορωνοϊού – Η άλλη πηγή κινδύνου

«Καμπανάκι» για βέβαιη επάνοδο του νέου κορωνοϊού έκρουσε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τον εφησυχασμό μερίδας των πολιτών. Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι στο μέλλον κάποια μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν εκ νέου, ενώ εστίασε σε μια άλλη πηγή κινδύνου, τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία. «Το απαγορευτικό (καραντίνα) οδήγησε σε μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα  πολλές χώρες οι όποιες ωστόσο ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Επικαλούμενος δε τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Νόσων, σημείωσε ότι θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ίου με δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, που μικρά ποσοστά ανόσιας διαπιστώνονται στην Ευρώπη. 

«Θέλω να τονίσω την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση, ειδικά σε περιοχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες μετάδοσης του ιού όπως κλειστούς χώρους... Η κύρια εστία μετάδοσης στη μεγάλη πλειονότητα του μεταφέρεται από αεροσταγονίδια σε κλειστούς χώρους και από άνθρωπο σε άνθρωπο» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας. 

«Το τέστινγκ δεν προτείνεται» 

Σε ερώτηση για ανησυχία του κόσμου μήπως ο τουρισμός προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων του ιού γιατί οι τουρίστες δεν υπόκεινται σε τεστ και καραντίνα, αλλά υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο, αναγνώρισε «όπως καταλαβαίνετε όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι το οποίο να θεωρηθεί 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι».

Όπως τόνισε, «αυτό που ξέρω με μαθηματική ακρίβεια είναι όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών που έχουν σχέση με τη βαρύτητα της νόσου στον πληθυσμό, με το R0 τον αναπαραγωγικό ρυθμό της πανδημίας,  αναγκάζεσαι και πιθανώς να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε και κάποια μέτρα στο μέλλον… Αυτό δεν είναι της στιγμής» ανέφερε και πρόσθεσε:

»Της στιγμής είναι η χαμηλή κυκλοφορία του ιού, και η πρόβλεψη για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με κανόνες. Σε κάποιες φόρες τίθενται από εμάς  ως επιστημονική επιτροπή με τις εισηγήσεις μας, σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς . Για τις αερομεταφορές οι κανόνες είναι εξαιρετικά λεπτομερείς. Το τέστινγκ δεν προτείνεται από τους διεθνείς οργανισμούς, γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας να σε ωθήσει στο να μην τηρείς τα μετρά προστασίας τόσο καλά και φυσικά να μην το πιάσεις γιατί θα είναι σε περίοδο επώασης παρόλα αυτά αφήνουν την ευχέρεια σε μια χωρά διεξαγωγής ελέγχων δειγματοληπτικών ή περισσότερων…  Στην αρχή της πανδημίας απαγορευόταν η πτήση από τα επίκεντρα της πανδημίας όπως η επαρχία Χουμπέι στην Κίνα μπορούμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει αυτό και του χρόνου». 

«Το τέστινγκ φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, τουλάχιστον σαν κριτήριο ανόσιας ή κριτήριο ανόσιας σε μια χώρα,  αλλά μπορεί να γίνει αν μια χώρα το κρίνει απαραίτητο» επανέλαβε. 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, «τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο, βαδίζουμε με βάση τα βιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχει προτείνει ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, έχει προτείνει ανάγκη έλεγχου επί περιπτώσεων συμπτωματικού ασθενούς/τουρίστα,  ανάγκη ιχνηλάτησης των επαφών του, ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Έχει σχέση με εμάς, αλλά και με τη χώρα προέλευσης, και βεβαία με το χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων». 
 

Πηγή: skai.gr