Κλείσιμο

Στις Βρυξέλλες ο Τζόνσον- «Σημαντικές διαφορές» ως προς τη μελλοντική σχέση με ΕΕ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο πλευρών.

Σε κοινή δήλωση αναφέρεται ότι «σημαντικές διαφορές» παραμένουν επί των μελλοντικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, επί του λεγόμενου ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού και επί του μηχανισμού επίλυσης διαφόρων.

Η εμπορική συμφωνία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, εφόσον επιτευχθεί, διαδεχόμενη τη μεταβατική περίοδο του Brexit που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

«Οι συνθήκες για οριστικοποίηση μιας συμφωνίας δεν είναι εκεί», σημειώνουν στην κοινή δήλωσή τους ο κ. Τζόνσον και η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρουν επίσης ότι έκαναν μια αποτίμηση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και πως ζήτησαν από τους επικεφαλής διαπραγματευτές τους και τις ομάδες τους να προετοιμάσουν μία επισκόπηση των διαφορών που εξακολουθούν να υφίστανται «ώστε να συζητηθούν σε μια συνάντηση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: skai.gr