Βρετανικές αναλύσεις για την τακτική των Ρώσων στην Ουκρανία: «Ταπείνωση» ή «αντιπερισπασμός»

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Ποικίλες νεότερες εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στο έδαφος της Ουκρανίας δίνουν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές.

Ο γνωστός πλέον στο βρετανικό τηλεοπτικό κοινό καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, πρώην διευθυντής του έγκυρου ινστιτούτου στρατιωτικών αναλύσεων RUSI του Λονδίνου, σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ότι οι Ρώσοι «κάνουν σχεδόν κάθε λάθος τακτικής που είναι πιθανό να γίνει».

Όπως εξήγησε, οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν σαν να μπήκαν στη μάχη «εντελώς απροετοίμαστες» και χωρίς να έχουν σκεφτεί τι απαιτείται για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να υφίστανται «ταπείνωση» από την ουκρανική άμυνα.

«Οι Ουκρανοί καθυστερούν τη ρωσική προέλαση σε όλες τις περιοχές και πλέον διενεργούν ακόμα και επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Οι Ρώσοι χάνουν πολύ εξοπλισμό και πολλούς στρατιώτες», είπε ο Βρετανός καθηγητής αμυντικών σπουδών στο King's College.

Πρόσθεσε ότι το ουκρανικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου στο πεδίο της μάχης είναι επιπέδου ΝΑΤΟ, καθώς στήθηκε με βοήθεια από τη Συμμαχία μετά από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αναφερόμενος στο χτύπημα στη μονάδα συντήρησης αεροσκαφών στο Λβιβ, ο καθηγητής Κλαρκ είπε ότι δείχνει ξεκάθαρα πως οι Ρώσοι στοχεύουν υποδομές που κρατούν λειτουργική την ουκρανική αεροπορία. Πρόσθεσε ότι ήταν παράλληλα μια απόπειρα «να τρομάξουν» τη Δύση ώστε να περιορίσει τη ροή βοήθειας προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ως προς τον πόλεμο της προπαγάνδας, ο κ. Κλαρκ σχολίασε πως οι Ουκρανοί «σκουπίζουν το πάτωμα με τους Ρώσους όσον αφορά τη διεθνή κοινή γνώμη».

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές του RUSI Σαμ Κράνι-Έβανς και Δρ Σιντάρτ Καουσάλ εκτιμούν πως πιθανός πραγματικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων με την παράκαμψη του Μικολάιβ από τα βόρεια της πόλης δεν είναι η κατεύθυνση προς Δύση ώστε να καταληφθεί η Οδησσός, αλλά η περικύκλωση του ρωσικού στρατού που βρίσκεται στα ανατολικά, ώστε να υποστηρίξει η Μόσχα ότι κέρδισε τον πόλεμο.

Η εκτίμησή τους είναι πως οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να κατευθύνονται βόρεια προσπερνώντας το Νικολάιβ, αλλά μετά θα στραφούν ανατολικά για να περικυκλώσουν τις επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή του Ντονμπάς.

Λένε μάλιστα ότι η τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, που δίνει την εντύπωση προετοιμασίας αμφίβιας απόβασης στην Οδησσό, ίσως είναι ένας αντιπερισπασμός για να μην αντιληφθούν οι Ουκρανοί στρατηγοί τις πραγματικές ρωσικές προθέσεις.

Αν αυτή η εκτίμηση είναι σωστή, τότε σημειώνεται πως η Ρωσία έχει αλλάξει στρατηγική και δε θεωρεί πλέον την κατάληψη των μεγάλων πόλεων ως τον κρίσιμο στρατιωτικό στόχο, αλλά την περικύκλωση του μεγάλου όγκου των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στον Πρόεδρο Πούτιν να ισχυριστεί ότι πέτυχε τον δεδηλωμένο στόχο «αποστρατικοποίησης» της Ουκρανίας και να κηρύξει νίκη.

Οι δύο αναλυτές επισημαίνουν συγκλίνουσες κινήσεις ρωσικών ταγμάτων προς την καρδιά της ανατολικής Ουκρανίας από το Χάρκοβο, την Κριμαία και το Ντονμπάς. Σε αυτές τις κινήσεις προσθέτουν και την πιθανολογούμενη προέλαση προς ανατολικά από την περιοχή βορείως του Μικολάιβ.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ίσως είναι υπερβολικά προσηλωμένοι στην αποτροπή ρωσικής κατάληψης πόλεων όπως το Κίεβο. Σχολιάζουν δε ότι είναι σαν η όραση των δυτικών να περιορίζεται σε ένα τούνελ, χωρίς να αντιλαμβάνονται την πιθανή αλλαγή στη ρωσική στρατηγική.

Εν τω μεταξύ, ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι είπε ότι η επίθεση στο Λβιβ προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της δυτικής Ουκρανίας αλλά και σε ό,τι αφορά τη ροή εφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων.

Είπε επίσης ότι το υπερσύγχρονο βρετανικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Starstreak θα φτάσει στην Ουκρανία πολύ σύντομα και ότι ήδη έχει αρχίσει η εκπαίδευση των Ουκρανών στο χειρισμό του.

Πηγή: skai.gr