Κλείσιμο

Βρετανία: Συντηρητικός βουλευτής ζητά την παραίτηση Τζόνσον-Καταγγέλει κυβερνητικό εκφοβισμό

Ένας εκ των επτά βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία που έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε περιπτώσεις εκφοβισμού συναδέλφων του από κυβερνητικά στελέχη.

Ο Γουίλιαμ Ραγκ, που κατέχει και τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής δημόσιας διοίκησης και συνταγματικών υποθέσεων, κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν την ευθύνη τήρησης της κομματικής πειθαρχίας για παραβίαση του υπουργικού κώδικα διαγωγής, καθώς στην ουσία «εκβιάζουν» τους Συντηρητικούς βουλευτές που υποστηρίζουν ή πιστεύεται ότι υποστηρίζουν την αποπομπή του Βρετανού Πρωθυπουργού λόγω του 'partygate'.

«Απειλούν να αποσύρουν επενδύσεις στις περιφέρειες των βουλετών αυτών, οι οποίες πληρώνονται από το δημόσιο ταμείο», υποστήριξε ο κ. Ραγκ.

Κατηγόρησε επίσης τους συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους για ενθάρρυνση δημοσίευσης ψευδών ιστοριών για τους βουλευτές αυτούς με στόχο να τους εκθέσουν.

«Ο εκφοβισμός στο κοινοβούλιο είναι σοβαρό ζήτημα», είπε ο κ. Ραγκ, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» και καλώντας τους βουλευτές που υφίστανται τέτοια συμπεριφορά να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων αλλά και με τη διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Η καταγγελία του Γουίλιαμ Ραγκ έρχεται μετά από μία ημέρα μεγάλης έντασης στη Βουλή με αφορμή τις πληροφορίες περί σχεδίου ανατροπής του Μπόρις Τζόνσον από Συντηρητικούς βουλευτές της πιο πρόσφατης φουρνιάς, των εκλογών του 2019.

Το βράδυ της Τρίτης αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον 11 εξ αυτών είχαν υποβάλει επιστολή δυσπιστίας στο αρμόδιο κομματικό όργανο. Με 54 επιστολές εκκινείται αυτομάτως ψηφοφορία για την καθαίρεση του Πρωθυπουργού.

Η πίεση επί του Μπόρις Τζόνσον εντάθηκε την Τετάρτη με την αυτομόληση στο Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ενός εξ αυτών των βουλευτών, του Κρίστιαν Γουέικφορντ από την περιφέρεια του Νοτίου Μπέρι, αλλά και το δραματικό κάλεσμα σε παραίτηση από τον βετεράνο Συντηρητικό βουλευτή Ντέιβιντ Ντέιβις με τη φράση «για όνομα του Θεού, φύγε», κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Παρόλα αυτά, αντί για την υποβολή περισσότερων επιστολών δυσπιστίας, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ορισμένες επιστολές αποσύρθηκαν. Αυτό αποδίδεται στη συσπείρωση του Συντηρητικού Κόμματος μετά από τις κινήσεις των κ.κ. Γουέικφορντ και Ντέιβις αλλά και την εκληφθείσα ως μαχητική αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι αν το κόμμα υποχρεωθεί σε ψηφοφορία για την καθαίρεση του Πρωθυπουργού, ο ίδιος δε θα παραιτηθεί και θα προσπαθήσει να κερδίσει την ψηφοφορία. Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς συντάκτες, φέρεται να είπε χθες σε πολιτικούς του συμμάχους ότι είναι έτοιμος για τη μάχη με τη φράση «άντε ντε!»

Οι όποιες πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον του Πρωθυπουργού Τζόνσον φαίνεται πως έχουν αναβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown που διεξάγει η ανώτερη κρατική αξιωματούχος Σου Γκρέι. Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Ντάουνινγκ Στριτ ανησυχεί ότι η κα Γκρέι θα παρουσιάσει μια πιο επιβαρυντική από όσο αρχικά αναμενόταν έκθεση για τον Πρωθυπουργό.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr