Κλείσιμο

Βρετανία: Η IKEA μειώνει τις αποδοχές ασθενείας για ανεμβολίαστους που μπαίνουν σε καραντίνα

Περικοπές στις αποδοχές ασθενείας για το μη εμβολιασμένο προσωπικό που χρειάζεται να τεθεί σε καραντίνα λόγω της έκθεσης στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε στη Βρετανία πολυεθνική αλυσίδα IKEA προσχωρώντας σε μια αυξανόμενη λίστα εταιρειών που αλλάζουν τους κανονισμούς τους στο θέμα αυτό. 

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου αναγνώρισε ότι πρόκειται ένα «ευαίσθητο θέμα», αλλά είπε ότι η πολιτική του έπρεπε να εξελιχθεί ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. 

Στο πλαίσιο αυτό, από αυτή την εβδομάδα, θα εφαρμοστούν περικοπές στις αποδοχές ασθενείας στο Wessex Water και στις ΗΠΑ, ενώ αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να «τιμωρούν» τους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η απόφαση έρχεται καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μαζικές απουσίες στο προσωπικό τους αλλά και αυξανόμενα κόστη λόγω COVID.

Στην IKEA, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να απομονωθούν θα μπορούσαν πλέον να λαμβάνουν μόλις 96,35 λίρες την εβδομάδα - το ελάχιστο νόμιμο μισθό ασθενείας (SSP). 

Οι μέσοι μισθοί στην Ikea είναι μεταξύ περίπου 400 και 450 λίρες, ανάλογα με την τοποθεσία και, όπως συμβαίνει σε πολλές εταιρείες, το προσωπικό λαμβάνει αυξημένες αποδοχές ασθενείας. Η κίνηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Daily Mail την Κυριακή.

Η IΚΕΑ, η οποία απασχολεί σήμερα περίπου 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνάδελφοι ή όσοι αντιμετωπίζουν ελαφρυντικές συνθήκες θα λάβουν πλήρη αμοιβή για την αυτοαπομόνωση. Οι μη εμβολιασμένοι συνάδελφοι θα αμείβονται σύμφωνα με την πολιτική απουσίας της εταιρείας μας για αυτοαπομόνωση, ενώ η απομόνωση από στενή επαφή θα πληρώνεται με βάση το Νόμο Ασθενείας. 

«Εκτιμούμε ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα και όλες οι περιστάσεις θα ληφθούν υπόψη κατά περίπτωση, επομένως οποιοσδήποτε αμφιβάλλει ή ανησυχεί για την κατάστασή του ενθαρρύνεται να μιλήσει με τον διευθυντή του». 
 

Πηγή: bbc.com