Βρετανία: Έρευνα για τις καταγγελίες περί αντισημιτισμού στους Εργατικούς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ως ένα «φιλόξενο καταφύγιο» για φαινόμενα αντισημιτισμού έχει μετατραπεί το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, καταγγέλλεται σε φάκελο που κατατέθηκε προς την ανεξάρτητη βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι καταγγελίες περί αντισημιτισμού στο κόμμα είναι αντικείμενο έρευνας από την ανεξάρτητη επιτροπή. Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που η επιτροπή έρευνα κατά τέτοιο τρόπο ένα πολιτικό κόμμα, μετά από το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα.

Ο φάκελος κατατέθηκε από το Εβραϊκό Εργατικό Κίνημα, που εκπροσωπεί τους εβραίους υποστηρικτές και μέλη των Εργατικών.

Όπως σημειώνεται συμπερασματικά στα έγγραφα αυτά, «το κόμμα δεν είναι πλέον ασφαλής περιοχή για εβραίους».

Ο φάκελος αποκαλύπτει σε 53 σελίδες αντισημιτικά περιστατικά που έχουν καταγγελθεί τους τελευταίους 13 μήνες από συνολικά 70 εργαζόμενους στο Εργατικό Κόμμα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο κομματικό συνέδριο του 2017 μέλος του κόμματος συνέδρους να χαρακτηρίζουν τους εβραίους «υπανθρώπους» και ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες που δεν υποχρεώνονται να τρώνε χοιρινό.

Άλλος εργαζόμενος στο κόμμα καταγγέλλει 22 περιστατικά φραστικών αντισημιτικών επιθέσεων σε βάρος του, με χαρακτηρισμούς όπως «παιδοκτόνος», «σιωνιστικό κάθαρμα» και «ο Χίτλερ είχε δίκιο».

Ο κ. Κόρμπιν, που κατηγορείται στο φάκελο ότι έχει στηρίξει δημοσίως αντισημίτες στο κόμμα του, απάντησε λέγοντας ότι λυπάται βαθιά για τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία όμως είναι λίγα στον αριθμό και έχουν αντιμετωπιστεί ή είναι στη διαδικασία να αντιμετωπιστούν.