Κλείσιμο

Βρετανικό Ινστιτούτο: Αναξιόπιστα τα σχέδια και του Τζόνσον και του Κόρμπιν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το έγκριτο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών στη Βρετανία επέκρινε τα σχέδια κρατικών δαπανών που έχουν παρουσιάσει προεκλογικά τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί, κάνοντας λόγο για αναξιόπιστες υποσχέσεις.

Ο διευθυντής του ανεξάρτητου ινστιτούτου σημείωσε ότι το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον δεν υπόσχεται αυτή τη φορά περικοπές στις κρατικές δαπάνες όπως στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της δεκαετίας, αλλά, εξαιρώντας τον τομέα της υγείας, οι δαπάνες θα είναι ούτως ή άλλως κατά 14% χαμηλότερες στο τέλος της νέας πενταετούς διακυβέρνησης το 2024 σε σχέση με το 2010. «Ίσως όχι περισσότερη λιτότητα, αλλά πραγματικά ήδη πολλή προϋπάρχουσα λιτότητα», σχολίασε ο κ. Τζόνσον.

Το ινστιτούτο προειδοποιεί επίσης ότι η κάθετη απόρριψη από τον Μπόρις Τζόνσον της πιθανότητας παράτασης της μεταβατικής περιόδου του Brexit πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2020 δημιουργεί τον κίνδυνο να μην προκύψει εγκαίρως νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, με αποτέλεμα ένα οικονομικά πολύ επιζήμιο no deal στο Brexit.

Ως προς τα σχέδια των Εργατικών, ο Βρετανός οικονομολόγος σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις προβλεπόμενες καθημερινές δαπάνες από 50 δισεκατομμύρια λίρες όπως οριζόταν στο μανιφέστο του 2017 σε 80 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο στο φετινό κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Το ποσό θα εξασφαλίζεται μέσω αντίστοιχων αυξήσεων σε φόρους.

Παράλληλα το κόμμα υπόσχεται πρόσθετο δανεισμό για επενδύσεις ύψους 55 δισεκατομμυρίων το χρόνο, πόσο υπερδιπλάσιο από τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2017.

Οι φόροι και ο κρατικός δανεισμός υπό τους Εργατικούς θα έφταναν σε ύψος ρεκόρ και θα πρόσθεταν 3% επί του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος.

Σήμερα στην προεκλογική εκστρατεία ομπρωθυπουργός Τζόνσον θα μιλήσει για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην πολιτική και στην κοινωνία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα υποσχεθεί τη φύτευση 2 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2040 και η Τζο Σουίνσον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα επιτεθεί στον Μπόρις Τζόνσον για το χαρακτήρα του.

Ο πρωθυπουργός δέχεται επικρίσεις διότι για την ώρα δε δέχεται να συμμετάσχει σε αποψινό τηλεοπτικό debate με τους υπόλοιπους κομματικούς αρχηγούς στο Channel 4 με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δε Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με το BBC, αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική του κόμματός του και να δώσει έμφαση στον προσεταιρισμό παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών στη βόρεια και κεντρική Αγγλία που τάχθηκαν όμως υπέρ του Brexit και τώρα πιστεύεται ότι στρέφονται προς τους Συντηρητικούς ή το Κόμμα του Brexit.

Η νέα στρατηγική φέρεται να περιλαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα δεν επιδιώκει απαραίτητα την ανατροπή του Brexit με το δεύτερο δημοψήφισμα που υπόσχεται, αλλά απλά να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν, αν το επιθυμούν, μια καλύτερη συμφωνία για το Brexit.