Τζόνσον: Aναβολή πλήρους άρσης των περιορισμών κατά της πανδημίας έως τις 19 Ιουλίου

Τζόνσον: Aναβολή πλήρους άρσης των περιορισμών κατά της πανδημίας έως τις 19 Ιουλίου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την αναβολή πλήρους άρσης των περιορισμών κατά της πανδημίας έως τις 19 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για παράταση των μέτρων κατα τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατάργησης όλων των μέτρων στις 21 Ιουνίου.

Δικαιολόγησε την απόφαση παραπέμποντας στην αύξηση των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα και σημείωσε ότι και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 15% σε εβδομαδιαία βάση.

Το ποσοστό αυτό είναι 61% στη ΒΔ Αγγλία, με τον κ. Τζόνσον να παρατηρεί ότι ίσως αυτό συμβεί και στην υπόλοιπη χώρα. «Ακόμα και αν η σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλειών έχει αποδυναμωθεί, δεν έχει διαρραγεί και η σύνδεση μεταξύ νοσηλειών και θανάτων επίσης δεν έχει διαρραγεί», σημείωσε ο κ. Τζόνσον.

Για αυτό τόνισε ότι χρειάζονται ακόμα λίγες «κρίσιμες εβδομάδες» για τον πλήρη εμβολιασμό περισσότερων πολιτών. Στόχος είναι έως τις 19 Ιουλίου να έχουν εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν δύο στους τρεις ενήλικες, περιλαμβανομένων όλων των άνω των 50 και να έχουν κάνει την πρώτη δόση όλοι οι ενήλικες.

Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε πως θα επισπεύδεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης στους άνω των 40 ετών.

Η μόνη χαλάρωση στα μέτρα την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι η αύξηση του ορίου των προσκεκλημένων στους γάμους.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι αν μετά από δύο εβδομάδες της παράτασης η κατάσταση έχει βελτιωθεί θα μπορούσε να επισπευστεί η άρση των μέτρων. Δήλωσε δε βέβαιος ότι δε θα χρειαστούν πάνω από τέσσερις εβδομάδες, καθώς τα εμβόλια αποδίδουν.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε επίσης ότι εξ αρχής ήθελε τα βήματα άρσης των περιορισμών να είναι «προσεκτικά και μη αναστρέψιμα».

Πρόσθεσε ότι ο ιός δε θα εξαλειφθεί και ότι η χώρα πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό, από τον οποίο η προστασία είναι πολύ μεγαλύτερη με δύο δόσεις του εμβολίου.

Παρατήρησε πάντως ότι ακόμα και ένα μικρό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων παραμένει εκτεθειμένο στην πιο ανθεκτική ινδική μετάλλαξη.