Τσαντ: Τουλάχιστον 26 στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα της Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον 26 μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν προχθές Τετάρτη σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, όπου καταγράφονται συχνά εισβολές της τζιχαντιστικής οργάνωσης που γεννήθηκε στη Νιγηρία.

«26 στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ έπεσαν το πεδίο της τιμής, άλλα 14 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 8 βαριά. Πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν και βρίσκεται σε εξέλιξη εκκαθαριστική επιχείρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του στρατού, ο στρατηγός Αζέμ Μπερμαντοά Αγκουνά.

Οι θάνατοι των στρατιωτικών σε ενέδρα «υπενθυμίζει τις προκλήσεις με τις οποίες είμαστε πάντα αντιμέτωποι σε τμήμα των συνόρων μας. Το βαρύ τίμημα που πληρώνουμε σε αυτό τον ασύμμετρο πόλεμο είναι πικρό αλλά δεν καταβάλλεται μάταια. Θα υποτάξουμε την τρομοκρατική Λερναία Ύδρα», ήταν η αντίδραση του Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, επικεφαλής του λεγόμενου Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που κατέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του, του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, τον Απρίλιο του 2021 στη μάχη με αντάρτες.

Στη λίμνη Τσαντ, τεράστιας έκτασης, βρίσκονται πολλές κατοικημένες νησίδες στο δυτικό της τμήμα, κάποιες από τις οποίες αποτελούν βάσεις της Μπόκο Χαράμ ή της φράξιας της που αποσχίστηκε και μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Οι αρχές του Τσαντ αποκαλούν αδιακρίτως «Μπόκο Χαράμ» και τις δύο οργανώσεις, μέλη των οποίων διαπράττουν συχνά επιθέσεις εναντίον του στρατού και αμάχων.

Τον Μάρτιο του 2020, κάπου εκατό μέλη του στρατού του Τσαντ σκοτώθηκαν μέσα σε μια νύχτα από μέλη της Μπόκο Χαράμ στην Μποομά, στην επαρχία της Λίμνης, όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση.

Ο πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό διέταξε τον Απρίλιο του 2020 επίθεση του στρατού εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή σε αντίποινα, ως τον Νίγηρα και τη Νιγηρία, και διαβεβαίωσε ότι δεν απέμεινε «ούτε ένας τζιχαντιστής» στην περιφέρεια. Αλλά οι ενέργειες εναντίον του στρατού και εναντίον αμάχων συνεχίστηκαν.

Πολλαπλασιασμός των φονικών επιθέσεων

Στην περιοχή των συνόρων του Τσαντ, της Νιγηρίας, του Καμερούν και του Νίγηρα, οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Οι τζιχαντιστές αξιοποιούν την πολύ καλή γνώση της βαλτώδους περιοχής.

Οι τζιχαντιστές έχουν επίσης κλιμακώσει τα τελευταία χρόνια τις φονικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και αμάχων στο βόρειο Καμερούν.

Στα τέλη Ιουλίου, η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε αρκετές επιθέσεις σε χώρες της περιοχής. Την 24η Ιουλίου, τουλάχιστον έξι καμερουνέζοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Σαγκμέ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία. Τρεις ημέρες αργότερα, πέντε στρατιωτικοί κι ένας άμαχος σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή του Απώτερου Βορρά του Καμερούν.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ ξέσπασε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, προτού η δράση της να εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη. Πάνω από 36.000 άνθρωποι, κυρίως στη νιγηριανή επικράτεια, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 3 εκατ. έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Το 2016, η οργάνωση διασπάστηκε στη φράξια υπό τη διοίκηση του ιστορικού της ηγέτη Αμπουμπακάρ Σεκάου και μια δεύτερη που αυτοαποκαλείται ΙΚΔΑ κι ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Η Μπόκο Χαράμ επιβεβαίωσε στα μέσα Ιουνίου τον θάνατο του ιστορικού της ηγέτη Αμπουμπακάρ Σεκάου σε μάχη με μέλη του ΙΚΔΑ.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ