Κλείσιμο

Τριπλή αυτοκτονία στο Γκουαντάναμο

Οι τρεις κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο, δύο Σαουδάραβες κι ένας Υεμενίτης, βρέθηκαν απαγχονισμένοι χθες μέσα στο κελλί τους όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της βάσης ναύαρχος Χάρι Χάρις. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ένας φύλακας παρατήρησε «κάτι το αφύσικο» σε ένα από τα κελιά, κι αφού ακολούθησε καταλεπτώς όλες τις διαδικασίες ασφάλειας, ανακάλυψε έναν κρατούμενο «κρεμασμένο», εξήγησε ο Χάρις. Οι έρευνες και σε άλλα κελιά οδήγησαν στην ανακάλυψη ότι «κι άλλοι δύο κρατούμενοι είχαν κρεμαστεί».
Πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας
Οι τρεις κρατούμενοι που βρέθηκαν νεκροί στην φυλακή του Γουαντάναμο το Σάββατο ήταν οι πρώτοι που πέτυχαν να αυτοκτονήσουν― ωστόσο, άλλοι τουλάχιστον 23 κρατούμενοι έχουν επιχειρήσει να προβούν στο απονενοημένο διάβημα 41 φορές στο στρατόπεδο, όπου κρατούνται περίπου 460 ύποπτοι ως τρομοκράτες, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις εκατοντάδες περιπτώσεις συμβάντων αυτοτραυματισμών, τις επανειλημμένες απόπειρες κρεμάσματος, ούτε την απεργία πείνας στην οποία προβαίνουν εκατοντάδες από τους φυλακισμένους στην Αμερικανική ναυτική βάση. Ο στρατός των ΗΠΑ θεωρεί ότι κάποιος κρατούμενος είναι απεργός πείνας όταν δεν δέχεται φαγητό επί εννέα ημέρες.
Ο φυλακισμένος Τζούμα Ντοσάρι επιχείρησε να αυτοκτονήσει πάνω από 10 φορές. Τον Οκτώβριο του 2005, είχε παραδώσει στον δικηγόρο του ένα σημείωμα πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. Στο σημείωμα του έγραφε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, ότι «δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ακουστεί η φωνή μας στον κόσμο από τα βάθη των κέντρων κράτησης εκτός από αυτόν, ώστε ο κόσμος να επανεξετάσει την στάση του και ο δίκαιος λαός της Αμερικής να επανεξετάσει την κατάσταση και να δει την αλήθεια».
Οι γιατροί παρακολουθούν μόνιμα τους απεργούς πείνας -σύμφωνα με το Πεντάγωνο, έχουν φθάσει έως και τους 135 ταυτόχρονα- και αν διαπιστώσουν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο προβαίνουν στην αναγκαστική τους σίτιση με σωληνάκια κρατώντας τους δεμένους ώστε να μην μπορούν να κάνουν εμετό.
Αντιδράσεις και ο «προβληματισμός» του Μπους
Ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων και χωρών συμμάχων των ΗΠΑ, ασκούν έντονη κριτική στις επ` αόριστον κρατήσεις και την πλήρη έλλειψη δικαιωμάτων των κρατουμένων στο Γουαντάναμο. Το Πεντάγωνο επιμένει ότι τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε χθες τη σοβαρή ανησυχία του για τις πληροφορίες σχετικά με τις τρεις αυτοκτονίες κρατουμένων στην αμερικανική βάση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τόνι Σνόου, ο Μπους, που βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ για το Σαββατοκύριακο, ενημερώθηκε για τους θανάτους των κρατουμένων από την ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις στις 07.45, τοπική ώρα (14.45, ώρα Ελλάδος). «Εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία», τόνισε ο Σνόου, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος άρχισε να κάνει τηλεφωνήματα στους συμμάχους των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Πηγή: kathimerini.gr, ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr