Κιλιτσντάρογλου: Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής του «Μπέη Κεμάλ»

O υποψήφιος της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι θα επιδιώξει μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη που θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας

Χθες, μετά την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία (προς όφελος του Κιλιτσντάρογλου) -  ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας πραγματοποίησε άλμα, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) μειώθηκαν.

Σήμερα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε στο Reuters ότι η χθεσινή άνοδος στους τουρκικούς τίτλους σημαίνει ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η συμμαχία του θα νικήσει την Κυριακή και εμπιστεύονται την «ορθολογική οικονομική πολιτική» της συμμαχίας του.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι θα επιδιώξει μία λεπτή ισορροπία στην εξωτερική του πολιτική ως προς τις σχέσεις με την Μόσχα.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τις φιλικές μας σχέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις», είπε.

Αν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, και για ολόκληρο τον κόσμο, να επιτύχουμε μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά θα καταστήσουμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστό για καμία χώρα να καταλαμβάνει άλλη χώρα», δήλωσε .

Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ αν εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε «Φυσικά».

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς ένας στρατιωτικός οργανισμός τον 21ο αιώνα, είναι επίσης ένας οργανισμός που υπερασπίζεται την δημοκρατία. Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ στο ίδιο πλαίσιο όπως και στο παρελθόν», δηλώνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας ότι ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της περιόδου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήταν ο αποκλεισμός του υπουργείου Εξωτερικών από την διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής.

«Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη που θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Προτεραιότητά μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενεργούμε σε εναρμόνιση με τον σύγχρονο κόσμο».

«Μπέη Κεμάλ» 

Ο υπ' αριθμόν ένα αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου, μικρόσωμος και με λεπτό λευκό μουστάκι, εμφανίζεται επίσης ως «ο Κύριος Καθαρός» της τουρκικής πολιτικής ζωής, καταγγέλλοντας εδώ και χρόνια τη διαφθορά που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι γάγγραινα στην κορυφή του κράτους.

Ως πρόεδρος, θα συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς του για το νερό και το ηλεκτρικό, υπόσχεται, και θα κατοικήσει και πάλι στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια, αντί να μετακομίσει στο πολυτελές μέγαρο των 1.100 δωματίων που έκτισε ο Ερντογάν σ' ένα προστατευόμενο δασώδη λόφο της Άγκυρας.

«Είναι όπως εμείς. Καταλαβαίνει τους ανθρώπους», έλεγε ενθουσιασμένη το περασμένο Σάββατο η 20χρονη Αλέινα Ερντέμ, στη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωσης του υποψηφίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεσμεύεται επίσης να μην... κατασχέσει την εξουσία: αφού «αποκαταστήσει τη δημοκρατία» και περιορίσει τις εξουσίες του προέδρου, θα πάει να ασχοληθεί με τα εγγόνια του, διαβεβαιώνει.

«Δεν είμαι άνθρωπος της φιλοδοξίας», υποστήριζε τον Απρίλιο μιλώντας στο περιοδικό Time.

Από τότε που ανέλαβε την προεδρία του CHP, το οποίο είχε ιδρύσει ο πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ, άλλαξε τη γραμμή του κόμματος σβήνοντας κυρίως την πολύ λαϊκή δημόσια εικόνα του.

Στο τέλος του 2022 πρότεινε έτσι ένα νόμο ο οποίος εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών της Τουρκίας να φορούν μαντίλα, κάνοντας ένα δώρο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ο υποψήφιος, γόνος μιας φτωχής οικογένειας της ιστορικά ανταρτικής επαρχίας της ανατολικής Ανατολίας Ντερσίμ (μετονομάσθηκε σε Τουντσελί), η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι και αλεβίτες, επιχειρεί παράλληλα να γοητεύσει τους Κούρδους, πολλοί από τους οποίους τον επονομάζουν «Πίρο», κουρδική λέξη για τον παππού ή έναν αλεβίτη ιερωμένο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, τον επονομάζει «Μπέη Κεμάλ» («Κύριο Κεμάλ»), χρησιμοποιώντας για να τον περιγελάσει τον όρο «μπέη» που παραδοσιακά αποδίδεται στους ξένους.

Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο αρχηγός του κράτους τον έχει μετονομάσει σε... «Μπάι Μπάι Κεμάλ» και ισχυρίζεται πως οι Τούρκοι «θα τον θάψουν» με την ψήφο τους το βράδυ της 14ης Μαΐου, παρά τις πολλές δημοσκοπήσεις που δίνουν φαβορί τον Κιλιτσντάρογλου.

Πηγή: skai.gr