Τουρκία: Το πρώτο «αλλά…» για την Αγία Σοφία - Άνοιξε θέμα να γίνει μέρος της μουσείο

«Όταν έρθουμε στην εξουσία, η Αγία Σοφία θα ανοίξει με πραγματικούς όρους. Θα ξαναβρεί την ψυχή της» ανέφερε χαρακτηριστικά Ισλαμιστής πολιτικός – Έντονες αντιδράσεις

Η Αγιά Σοφιά ξαναμπήκε στην πολιτική ατζέντα στην Τουρκία, με αφορμή μάλιστα τη δήλωση ενός ισλαμιστή πολιτικού, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

 
Πρώτη μέρα του Ραμαζανιού σήμερα, προσευχή στην Αγία Σοφία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η μετατροπή της σε τζαμί είναι επίτευγμά του, και έρχεται η αντιπολίτευση, και μάλιστα ο ισλαμιστής της συμμαχίας των «έξι», ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευημερίας Τεμέλ Καραμολάογλου, και αναφέρει ότι όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έρθουν στην εξουσία ενδεχομένως μέρος της «να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες», δηλαδή μέρος της να ξαναγίνει μουσείο, μια ενδιάμεση λύση που οι ισλαμιστές δεν θέλουν, γι’ αυτό τα φιλοκυβερνητικά μέσα του επιτέθηκαν.

«Όταν έρθουμε στην εξουσία, η Αγία Σοφία θα ανοίξει με πραγματικούς όρους. Θα ξαναβρεί την ψυχή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισλαμιστής πολιτικός στο Twitter. 

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκπομπής στην Karar TV, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευημερίας, μετά και από τη διάσταση που πήραν οι αντιδράσεις σε συνέχεια της ανάρτησής του, επισήμανε δε ότι «πέρα από τα τμήματα που χρησιμοποιούνται ως τζαμί (σ.σ. για θρησκευτικούς λόγους), τα υπόλοιπα μπορούν να ανοίξουν για τη χρήση των τουριστών», καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οικοδόμημα. 

Η πρόταση του πρόεδρου του Κόμματος της Ευημερίας χαρακτηρίστηκε από μέρος του Τύπου ως «παράξενη» καθώς όπως επισημαίνεται το τέμενος της Αγίας Σοφίας, αποδόθηκε στη θρησκευτική λατρεία το 2020 μετά από 86 χρόνια, γεγονός που «ανέμενε ο μουσουλμανικός κόσμος». 

Οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου είναι ενδεικτικές: 

  • Sabah: «Παράξενη πρόταση Καραμολάογλου: Τμήμα της Αγίας Σοφίας μπορεί να ανοίξει για τους τουρίστες»
  • Εn son haber: «Δήλωση για την "Αγία Σοφία" από τον Τεμέλ Καραμολάογλου.: Μπορούμε να ανοίξουε τμήμα της στους τουρίστες»
  • Milliyet: «Η  Αγία Σοφία του Τεμέλ Καραμολάογλου.»
  • Hurriyet: «Δήλωση Καραμολάογλου: Ορισμένα τμήματα της Αγίας Σοφίας να ανοίξουν για τους τουρίστες»
  • Cnnturk: «Η Αγία Σοφία του Καραμολάογλου.»
  • Yeniakit: «Ο Καραμολάογλου.είπε το πρώτο ‘αλλά’ για την Αγία Σοφία» 

 Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται επίσης ότι ο  κ. Καραμολάογλου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει στις προθέσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ούτε κανενός άλλου η ιδέα της εκ νέου μετατροπής του τεμένους σε κάτι διαφορετικό». «Απλά το μέγεθος του οικοδομήματος είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση μέρους του ως μουσείου».

Πηγή: skai.gr