Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει επαφές με τον δικηγόρο Τραμπ για Πύργο στην Μόσχα

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, είχε επικοινωνήσει δύο φορές με το Κρεμλίνο ώστε να ζητήσει βοήθεια για το ενδεχόμενο οικοδόμησης ουρανοξύστη – γνωστό ως Πύργο Τραμπ – στην Μόσχα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο κ. Κόεν, που εργάστηκε ως προσωπικός δικηγόρος του κ. Τραμπ για περισσότερο από δέκα χρόνια, παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι πέρυσι ψευδομαρτύρησε στο Κογκρέσο όσον αφορά την ανάμειξή του στις προσπάθειες κατασκευής του Πύργου στην ρωσική πρωτεύουσα, οι οποίες εν τέλει αποδείχτηκαν άκαρπες.

Πρόκειται για την πρώτη παραδοχή από ρωσικής πλευράς ότι υπήρξαν επικοινωνίες με δικηγόρο του κ. Τραμπ. Αυτό καθ’ αυτό δεν στοιχειοθετεί κατηγορίες για τυχόν υπόγεια συνεργασία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα και την κυβέρνηση Πούτιν.

Στα δικόγραφα της ομολογίας του ο κ. Κόεν αναφέρει πως ενημέρωσε τον κ. Τραμπ για την επικοινωνία του με το Κρεμλίνο.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος είπε σε δημοσιογράφους πως ο κ. Κόεν είχε στείλει τον Ιανουάριο του 2016 δύο email στο Κρεμλίνο ζητώντας συνάντηση είτε με τον ίδιο είτε με τον τότε προσωπάρχη Σεργκέι Ιβανόφ.

Ο κ. Πεσκόφ υποστήριξε πως στην συνέχεια υπάλληλοι του Κρεμλίνου επικοινώνησαν με τον κ. Κόεν, σε μία ολιγόλεπτη συνομιλία, ώστε να τον ενημερώσουν πως η κυβέρνηση δεν χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις. Τον παρέπεμψαν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Στο πλαίσιο της δήλωσης ενοχής του για ψευδή κατάθεση ο κ. Κόεν σημείωσε πως οι προσπάθειες για κατασκευή του ουρανοξύστη συνεχίστηκαν έως τον Ιούνιο του 2016, αφότου ο κ. Τραμπ είχε εξασφαλίσει μαθηματικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία.

Προηγουμένως υποστήριζε ότι το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε τον Ιανουάριο. Ο δικηγόρος συνεργάζεται με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ σχετικά με ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές κάλπες του 2016.

Την Παρασκευή ένας άλλος πρώην συνεργάτης του κ. Τραμπ δήλωσε πως είχε προτείνει το ρετιρέ του Πύργου, αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, να δοθεί στον πρόεδρο Πούτιν, ώστε να αυξηθεί η αξία των υπόλοιπων διαμερισμάτων.

Προσέθεσε πως ο κ. Κόεν είχε δεχτεί αυτή την προτροπή, αν και δεν είναι σαφές εάν ο κ. Τραμπ είχε γνώση της υπόθεσης.

Ο κ. Πεσκόφ δεν έκανε αναφορά σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Πηγή: skai.gr