Τι σημαίνει εργασιακός εκφοβισμός και τι έκταση έχει πάρει στη Γερμανία; (vid)

O εργασιακός εκφοβισμός είναι ύπουλος και δεν αποδεικνύεται εύκολα. Προσβλητικές κουβέντες, υποτιμητικά βλέμματα, ανάρμοστες χειρονομίες, φωνές, προσπάθειες απομόνωσης, περιθωριοποιήσης, δυσφήμηση πίσω από την πλάτη του θύματος, απαξίωση της εργασίας του, αφαίρεση καθηκόντων ή πρόσθεση πολλής δουλειάς, είναι κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του mobbing. Τα θύματα είναι κυρίως υφιστάμενοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, αλλά μπορεί να είναι και προϊστάμενοι και φυσικά συνάδελφοι μεταξύ τους. 

Θύματα εκφοβισμού γενικότερα έχουν πέσει ένας στους 4 Γερμανούς, ένα στα 6 παιδιά ενώ 11% γενικότερα έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες. 

Τι μπορεί να συμβεί όμως στον ανθρώπινο οργανισμό όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υφίσταται κάποιος μια τέτοια συμπεριφορά; H γιατρός παθολόγος Ανιέτα Μπόνε, που έπεσε και αυτή θύμα εκφοβισμού όταν σπούδαζε οικονομικά, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τις συγκεκριμένες σπουδές και να μεταπηδήσει στην ιατρική μιλάει στο DW Greek YouTube. H Γερμανίδα γιατρός έχει γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Βοήθεια ενάντιον του mobbing στο χώρο εργασίας». 

Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle
 

Πηγή: skai.gr