Τι δεν είπε ο Μενέντεζ

«Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι μόνο αυτό. Κατηγορίες» είπε, για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι όταν θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία όχι μόνο θα αθωωθώ, αλλά θα είμαι ο ανώτερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ»

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ανυποχώρητος. Έτσι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον γερουσιαστή Μενέντεζ ο οποίος χθες, Δευτέρα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και εκβιασμό.

Για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση επέλεξε τον τόπο από όπου και άρχισε η πολιτική του καριέρα τη δεκαετία του 1970.

Από την κομητεία του Χάντσον και τη Γιούνιον Σίτι, όπου και μεγάλωσε, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε ότι και αυτή «η μάχη θα είναι η μεγαλύτερη που θα έχω δώσει μέχρι σήμερα» επιμένοντας, την ίδια στιγμή, για την αθωότητά του.

«Οι κατηγορίες εναντίον μου, είναι μόνο αυτό – κατηγορίες» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «πιστεύω σθεναρά ότι όταν θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία όχι μόνο θα αθωωθώ αλλά, θα εξακολουθώ να είμαι ο ανώτερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ».

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών αν και επέμεινε ότι δεν διέπραξε τίποτε το επιλήψιμο δεν δέχθηκε καμία ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Δεν υπέβαλε την παραίτηση του από την έδρα του στο Κογκρέσο και δεν αποκάλυψε εάν θα θέσει ή όχι υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024.

Τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότερα στελέχη των Δημοκρατικών πιέζουν τον Μενέντεζ να παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία με την κούρσα διαδοχής του να έχει πάρει φωτιά. Μετά τον Άντι Κιμ που έθεσε υποψηφιότητα, το ίδιο έκανε και ο ακτιβιστής Λάρι Χαμ ενώ, οι ειδικοί αναμένουν στον... χορό να μπουν και οι Δημοκρατικοί Τζος Γκότχαϊμερ και Μίκι Σερρίλ. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν μία ανοικτή θέση για τη Γερουσία αποτελεί χρυσό εισιτήριο για πολλούς φιλόδοξους υποψήφιους των Δημοκρατικών. Άλλωστε, το Νιου Τζέρσεϊ δεν έχει εκλέξει Ρεπουμπλικανό στη Γερουσία από το 1972 και με δεδομένο τα στοιχεία υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος σε αυτό το σημείο του χάρτη είναι σχεδόν απίθανο κάτι τέτοιο  να συνέβαινε τώρα. Παρ' όλα αυτά εάν ο Μενέντεζ παραμείνει στην κούρσα τότε, η αποστολή των... φιλόδοξων θα εξελισσόταν σε περισσότερο απαιτητική.

Από την εξίσωση της επόμενης ημέρας δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Η πλειοψηφία που διατηρεί στη Γερουσία έναντι των Ρεπουμπλικανών είναι οριακή (51-49). Μία υποψηφιότητα Μενέντεζ ίσως περιέπλεκε τις συνθήκες υπέρ των Δημοκρατικών και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν προτιμούν το ενδεχόμενο αυτού του ρίσκου. Ο συλλογισμός τους βασίζεται, επίσης, στο γεγονός ότι την τελευταία φορά που ο Μενέντεζ βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, οκτώ χρόνια πριν, είχε την πλήρη υποστήριξη του κόμματος και παρ' όλα αυτά ο αντίπαλος του στις προκριματικές των Δημοκρατικών έλαβε το 40% των ψήφων.

Προς το παρόν, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αυτό εξαιτίας του κανονισμού της Γερουσίας που ορίζει πως όσοι κατηγορούνται για κακουργήματα πρέπει να εγκαταλείπουν τα ηγετικά τους αξιώματα.

«Οι εισαγγελείς μερικές φορές κάνουν λάθος», τόνισε ο γερουσιαστής συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς το γνωρίζω αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Μενέντεζ κατηγορείται ότι την περίοδο μεταξύ 2018 και 2022 έλαβε δώρα συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τρεις επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Νιου Τζέρσεϊ σε αντάλλαγμα την άσκηση επιρροής του προκειμένου να ωφεληθούν τόσο εκείνοι όσο και η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Τώρα η επόμενη πράξη του «δράματος» θα "ανέβει" αύριο, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν το κατώφλι του οποίου καλούνται να περάσουν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Ναντίν.

Πηγή: skai.gr