Κλείσιμο

O Μενέντεζ, ένας εκ των υποψηφίων διαδόχων του και η καταιγίδα

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση και άλλους επιχειρηματίες

Της Αθηνάς Παπακώστα

Όσο ο δικαστικός κλοιός σφίγγει γύρω από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ άλλο τόσο σφίγγει και ο πολιτικός. Οι φωνές εντός των Δημοκρατικών για να υποβάλει την παραίτησή του πληθαίνουν ενώ, ήδη, απέκτησε και τον πρώτο του αντίπαλο στην κούρσα των Δημοκρατικών στο Νιου Τζέρσεϊ για τη Γερουσία.

Πρόκειται για τον Άντι Κιμ, 41 ετών, που εκπροσωπεί την 3η περιφέρεια του Κογκρέσου του Νιου Τζέρσεϊ από το 2018 αρπάζοντας την από τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών. Τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσε την κυβέρνηση Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το αμερικανικό Politico χαρακτηρίζει τον Κιμ ως «ανερχόμενο αστέρι» του Κόμματος των Δημοκρατικών και κρίνει ότι παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πολιτική απειλή για τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που διατηρεί την έδρα του από το 2006.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι. Άλλωστε όπως σημειώνει η Μία ΜακΚάρθι που υπογράφει το ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου το Νιου Τζέρσεϊ διαθέτει αρκετές επιλογές, ικανές για τη θέση Μενέντεζ.

Προτού ο Κιμ ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ήταν ο πρώτος από την αντιπροσωπεία των Δημοκρατικών του Νιου Τζέρσεϊ στο Κογκρέσο, ο οποίος κάλεσε τον Μενέντεζ να παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία. Μετά από εκείνον ακολούθησαν άλλοι πέντε με τον ίδιο τον κυβερνήτη της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι να τον καλεί, στη συνέχεια, και ο ίδιος σε παραίτηση ενώ την σκυτάλη πήρε και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Πενσυλβάνια, Τζον Φέτερμαν .

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση και άλλους επιχειρηματίες. Μπορεί να παραιτήθηκε από τη θέση του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά, απορρίπτει τις εκκλήσεις από το κόμμα του – που ακόμη προσπαθεί να διαχειριστεί την «καταιγίδα» – για να παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία.

Την περασμένη Παρασκευή δήλωνε: «εδώ και χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις προσπάθησαν επανειλημμένα να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο» συμπληρώνοντας ότι «έχω σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο – το Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία κ.ά. – παλεύοντας ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και παίρνοντας θέση στο πλευρό όσων υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Μέχρι στιγμής δύο σημαντικά πρόσωπα των Δημοκρατικών στο Νιου Τζέρσεϊ δεν έχουν τοποθετηθεί υπέρ της παραίτησης Μενέντεζ. Πρόκειται για τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κόρι Μπούκερ και τον γιο του Μενέντεζ, Ρομπ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ακλόνητη εμπιστοσύνη στον πατέρα του.

Στο σπίτι Μενέντεζ βρέθηκαν ράβδοι χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, περισσότερες από 480.000 δολάρια σε μετρητά – μεγάλο μέρος των οποίων ήταν κρυμμένα σε ντουλάπες, ρούχα και σε χρηματοκιβώτιο. Στο κατηγορητήριο μάλιστα το οποίο αποσφραγίστηκε την περασμένη Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν περιλαμβάνονται και φωτογραφίες γεμισμένων με μετρητά φακέλους, σε μπουφάν με το όνομα του Μενέντεζ καθώς, επίσης, και φωτογραφίες ενός πολυτελούς κάμπριο αυτοκινήτου.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr