Ουκρανία: Θηριωδίες δίχως τέλος σε βάρος αμάχων - Καταγγέλλονται βιασμοί ανηλίκων και δολοφονίες

Δεν έχει τέλος η θηριωδία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σοκ προκαλούν οι νέες καταγγελίες που έρχονται από την πολύπαθη Μπούκα, σύμφωνα με τις οποίες Ρώσοι στρατιώτες προέβησαν σε απίστευτες αγριότητες βιάζοντας μικρά παιδιά.

Την καταγγελία έκανε χθες η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα.

Σύμφωνα με την ίδια, 14χρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος, μετά από βιασμό από πέντε στρατιώτες.

Πρόσθεσε στο Facebook ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούκα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Η κ. Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Για βιασμούς από Ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο και ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι.

Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Δολοφονίες αμάχων στο Μακάριφ

Στο χωριό Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο δήμαρχος του χωριού Βάντιμ Τόκαρ.

Οι περισσότερες σοροί βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο δήμαρχος, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.

Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί.

Δραματικές στιγμές στο Τσέρνομπιλ

Εν τω μεταξύ, δραματικές περιγραφές Ουκρανών για τις στιγμές που βίωσαν στο Τσερνόμπιλ φέρνει στο φως το BBC.

Το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Τσερνόμπιλ με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, μπαίνοντας στην Ουκρανία από τα σύνορα της Λευκορωσίας, με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο πως υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για μια νέα πυρηνική καταστροφή, την οποία οι ίδιοι απέτρεψαν.

Περίπου 170 Ουκρανοί εθνοφρουροί  μεταφέρθηκαν στο υπόγειο και κρατήθηκαν αιχμάλωτοι εκεί. Στη συνέχεια, Ρώσοι στρατιώτες ερεύνησαν τις εγκαταστάσεις για όπλα και εκρηκτικά.

Στους μηχανικούς, τους επόπτες και το λοιπό τεχνικό προσωπικό επετράπη να συνεχίσουν να εργάζονται. Τις επόμενες δύο ημέρες προσήχθησαν ομάδες από τη ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Το προσωπικό του Τσερνόμπιλ ήταν πρόθυμο να διατηρήσει τον έλεγχο της συντήρησης του εργοστασίου. Δεν είναι σταθμός παραγωγής ενέργειας που λειτουργεί, αλλά τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται στον τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο. Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί από το ατύχημα το 1986 για τον καθαρισμό και τον περιορισμό περαιτέρω μόλυνσης. Εάν οι συνθήκες στην τοποθεσία δεν παρακολουθούνται σωστά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απελευθέρωσης πυρηνικού υλικού.

«Ήθελαν να μάθουν πώς έγινε η διαχείριση της εγκατάστασης. Ήθελαν πληροφορίες για όλες τις διαδικασίες, έγγραφα και λειτουργίες. Φοβήθηκα γιατί η ανάκριση ήταν συνεχής και μερικές φορές σκληρή», δήλωσε ο ο Ολεξάντρ Λομπάντα, υπεύθυνος για την ασφάλεια στο σταθμό.

Στον τελευταίο όροφο του κεντρικού κτιρίου του ηλεκτρικού σταθμού βρίσκονται βασικοί χώροι από όπου ελέγχεται η τοποθεσία. Μερικά από τα δωμάτια ήταν κλειδωμένα. Όταν οι Ρώσοι δεν βρήκαν τα κλειδιά, εισέβαλαν στα δωμάτια, κόβοντας το τμήμα της πόρτας στο οποίο ήταν ενσωματωμένη η κλειδαριά.

«Έπρεπε να διαπραγματευόμαστε συνεχώς μαζί τους και να προσπαθούμε σκληρά να μην τους προσβάλλουμε, έτσι ώστε να επιτρέψουν στο προσωπικό μας να διαχειριστεί την εγκατάσταση» δήλωσε ο μηχανικός Valeriy Semonov.

Όταν διακόπηκε το ρεύμα στον σταθμό για τρεις ημέρες, ο Valeriy είπε ότι προσπάθησε να βρει καύσιμα για να κρατήσει τη γεννήτρια σε λειτουργία, ακόμη και να κλέψει μερικά από τους Ρώσους.

«Αν είχαμε χάσει τον έλεγχο, θα μπορούσε να ήταν καταστροφικό», εξήγησε ο Oleksandr. "Θα μπορούσε να είχε απελευθερωθεί ραδιενεργό υλικό. Το μέγεθος του, μπορείτε κάλλιστα να φανταστείτε. Δεν φοβόμουν για τη ζωή μου. Φοβόμουν για το τι θα συνέβαινε αν δεν ήμουν εκεί και παρακολουθούσα το εργοστάσιο. Φοβόμουν ότι θα ήταν μια τραγωδία για την ανθρωπότητα».

Προετοιμάζονται για επίθεση στο Ντόνμπας οι Ρώσοι

Χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr