Η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει στο «προβλέψιμο μέλλον», λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως αυτό που αποκαλεί ρωσική "ειδική επιχείρηση" στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει στο "προβλέψιμο μέλλον" αφού επιτευχθούν οι σκοποί της και πως η εργασία γίνεται τόσο από τον ρωσικό στρατό όσο και από τους Ρώσους διαπραγματευτές για την ειρήνη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα καταλαβαίνει πως ορισμένες χώρες που είχαν προσπαθήσει να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη θέση υπέστησαν πίεση στη χθεσινή ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο έπειτα από αναφορές για "σοβαρές και συστηματικές παραβάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η Μόσχα να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το σώμα.

Πλήρης η αποχώρηση των Ρώσων από τη βόρεια Ουκρανία, λέει το βρετανικό Υπ. Άμυνας

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον αποσυρθεί πλήρως από τα βόρεια της Ουκρανίας προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, αναφέρει στη νεότερη ενημέρωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Η εκτίμηση του Λονδίνου είναι πως τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις δυνάμεις θα μεταφερθούν στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν στο Ντονμπάς.

Ωστόσο, τονίζεται ότι πολλές από αυτές τις δυνάμεις θα χρειαστούν σημαντική αναπλήρωση πριν να είναι έτοιμες να αναπτυχθούν ανατολικά. «Η όποια μαζική νέα ανάπτυξη από το βορρά μάλλον θα χρειαστεί μία εβδομάδα κατ' ελάχιστον», σημειώνει το βρετανικό υπουργείο.

Αναφέρεται επίσης ότι οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων στα ανατολικά και στα νότια συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί περαιτέρω προς το νότο από τη στρατηγικά σημαντική πόλη Ίζιουμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ