Κλείσιμο

Θερμό επεισόδιο: 3 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από κινεζικές δυνάμεις στο Λαντάκ

Τρεις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με κινεζικές δυνάμεις στο Λαντάκ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. 

Ο ινδικός στρατός είπε ότι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές «συναντήθηκαν για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες. 

Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε θύματα, αλλά κατηγόρησε την Ινδία ότι διέσχισε τα σύνορα στην κοιλάδα του Γκάλουαν. 

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε την Ινδία να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες ή να προκαλέσει προβλήματα. 

Ο εκπρόσωπος, Zhao Lijian, είπε ότι η Ινδία διέσχισε τα σύνορα δύο φορές τη Δευτέρα, «προκάλεσε και επιτέθηκε στο κινεζικό προσωπικό, με αποτέλεσμα σοβαρή φυσική αντιπαράθεση μεταξύ των συνοριακών δυνάμεων στις δύο πλευρές». 

Η εφημερίδα Global Times της Κίνας ανέφερε ότι είχαν γίνει επίσημες διακηρύξεις με την Ινδία για το περιστατικό. 

Η σύγκρουση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, οι οποίες συγκρούστηκαν κατά μήκος των συνόρων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν αντάλλαξαν πυρά.

Και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι δεν έχει εκτοξευθεί σφαίρα σε τέσσερις δεκαετίες και ο ινδικός στρατός επέμεινε και πάλι την Τρίτη ότι «δεν έπεσαν πυροβολισμοί». 

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ινδοί στρατιώτες «ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου», αλλά δεν υπήρχε επιβεβαίωση από τον στρατό. 

Η Ινδία κατηγόρησε την Κίνα ότι στέλνει χιλιάδες στρατεύματα στην κοιλάδα του Γκάλουαν του Λαντάκ και αναφέρει ότι η Κίνα καταλαμβάνει 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την επικράτειά της. 

Αρκετοί γύροι συνομιλιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις συνοριακές διαφορές.

Οι θάνατοι που αναφέρθηκαν την Τρίτη πιστεύεται ότι είναι οι πρώτοι, μέσα σε δεκαετίες, σε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο δυνάμεων. Μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών έγινε ένας πόλεμος το 1962, όταν η Ινδία υπέστη ταπεινωτική ήττα.

Τον Μάιο, δεκάδες Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες αντάλλαξαν χτυπήματα σε σύγκρουση στα σύνορα της βορειοανατολικής πολιτείας του Σικίμ. Και το 2017, οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στην περιοχή αφού η Κίνα προσπάθησε να επεκτείνει έναν συνοριακό δρόμο μέσω ενός αμφισβητούμενου οροπεδίου.

Οι στρατοί τους - δύο από τους μεγαλύτερους στον κόσμο - έρχονται αντιμέτωποι σε πολλά σημεία. 

Η Ινδία έχει χτίσει έναν νέο δρόμο σε αυτό που λένε οι ειδικοί είναι η πιο απομακρυσμένη και ευάλωτη περιοχή κατά μήκος της ΛΑΚ στο Λαντάκ. 

Και η απόφαση της Ινδίας να αυξήσει τις υποδομές φαίνεται να έχει εξοργίσει το Πεκίνο. Ο δρόμος θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα του Δελχί να μετακινεί άντρες και υλικό γρήγορα σε περίπτωση σύγκρουσης. 

Η Ινδία αμφισβητεί επίσης μέρος του Κασμίρ - μια εθνικώς διαφορετική περιοχή των Ιμαλαΐων που καλύπτει περίπου 86.000 τετραγωνικά μίλια (138 τετραγωνικά χιλιόμετρα) - με το Πακιστάν.

Πηγή: BBC