Θαύματα στην Τουρκία: Επιστροφή στη ζωή μετά από μια εβδομάδα στα χαλάσματα 

Η ζημιά από το διπλό φονικό χτύπημα της περασμένης Δευτέρας εκτιμάται στα 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ζημιά σαφώς υψηλότερη από το κόστος εκείνης πίσω στο 1999

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ιστορίες από μικρά θαύματα που όσο περνάει ο χρόνος γιγαντώνονται γέμισαν για ακόμη μία ημέρα τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών μας.

Πρόκειται για τους ανθρώπους εκείνους που επέστρεψαν πίσω στη ζωή γεμάτοι σκόνες με βλέμματα σαστισμένα λες και είχαν ξεχάσει να κοιτούν στο φως της ημέρας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες είναι οι νεκροί που κείτονται ακόμη μέσα στα χαλάσματα της, περασμένης πια, ζωής τους. 

Ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν και στη θέση τους έμειναν λυγισμένα σίδερα και βουνά από ερείπια. Ο τραγικός απολογισμός από τους σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξεπερνά πλέον τις 35.000

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο Haber Turk, εάν κάποιος από εμάς περπατούσε στη νότια Τουρκία και κοίταζε εκεί που μέχρι και εννιά ημέρες πριν υπήρχαν κτίρια, σήμερα θα δει πινακίδες στις οποίες τα σωστικά συνεργεία έχουν γράψει «δεν ακούγεται κανείς».

Πρόκειται για ένα σημάδι ότι προηγήθηκε έλεγχος και επιχείρηση ερευνών αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Associated Press στην Αντιόχεια δημοσιογράφοι του παρατήρησαν ακόμη και πινακίδες στα χαλάσματα με αριθμούς τηλεφώνου γραμμένους επάνω τους. Αυτοί ανήκουν σε συγγενείς που έχουν χάσει κάθε ελπίδα και πλέον ζητούν τους νεκρούς τους με το σκεπτικό πως εάν τους εντοπίσουν τα συνεργεία τότε θα μπορέσουν με τη σειρά τους να προχωρήσουν στην ταφή τους. 

Η ζημιά από το διπλό φονικό χτύπημα της περασμένης Δευτέρας εκτιμάται στα 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ζημιά σαφώς υψηλότερη από το κόστος εκείνης πίσω στο 1999.

Οι άστεγοι είναι περισσότερο από ένα εκατομμύριο στη χώρα. Αναφορές θέλουν ούτε οι σκηνές να μην επαρκούν για να βρουν όλοι ένα προσωρινό καταφύγιο. Πολίτες αναφέρουν ότι ακόμη και τέσσερις οικογένειες κοιμούνται μαζί σε μία σκηνή προκειμένου να μείνουν όσο γίνεται λιγότεροι άνθρωποι εκτεθειμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες.  

Καταυλισμοί έχουν στηθεί ακόμη και σε περιοχές οι οποίες δεν επλήγησαν με περίπου 150.000 που επέζησαν να έχουν μεταφερθεί σε αυτές. Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι μπορούν να φύγουν. Άλλοι δεν έχουν τα χρήματα και άλλοι θέλουν να μείνουν πίσω. 

Εθελοντές από όλη την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και ιδιοκτητών εστιατορίων και σεφ, κινητοποιήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους εκατομμύρια επιζήσαντες. Στην κούρσα αλληλεγγύης συμμετέχουν και οι ορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής πολλές εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

Οι ειδικοί επιμένουν. Το παράθυρο για επιπλέον θαύματα στα χαλάσματα κλείνει.  Εξηγούν ότι ούτε οι πιθανότητες δεν είναι πλέον με το μέρος της ζωής. Περιγράφουν δε πως μέσα στα συντρίμμια των ελεεινά κακο-κατασκευσμένων κτιρίων που ισοπεδώθηκαν σαν χάρτινοι πύργοι σε κλάσματα του δευτερολέπτου δεν υπάρχουν πολλοί μεγάλοι χώροι στους οποίους άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν. Στην εξίσωση προστίθενται επίσης και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το τσουχτερό κρύο αποτελεί εμπόδιο καθώς το ανθρώπινο σώμα στην προσπάθεια του να ζεσταθεί καταναλώνει πολλές θερμίδες γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει φάει εδώ και τόσες ημέρες οδηγείται ταχύτερα στον θάνατο.

Η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο όλους τους υπεύθυνους για την ανέγερση πχ ενός συγκροτήματος κατοικιών. Ο πολίτες όμως εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την οργή τους κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιμένουν ότι η αντίδραση της ήρθε με καθυστέρηση και ότι ο συνολικός τρόπος διαχείρισης της κατάστασης συναγερμού ήταν ελλιπέστατος και προβληματικός. Ο θυμός τους ίσως αποτελέσει πολιτικό πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο που διεκδικεί την επανεκλογή του τον Μάιο και φοβάται μήπως και αυτή καταρρεύσει όπως τα χάρτινα κτίρια της χώρας του.

Πηγή: skai.gr