Θα επικρατήσει η ηρεμία;

Ορκίστηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση που απαρτίζεται από 13 μέλη, με επικεφαλής τον Σαλάμ Φαγιάντ.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Φαγιάντ επέμεινε κατά την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στην ενότητα της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία από την Παρασκευή έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των ισλαμιστών της Χαμάς.

Επιμένουμε στην οργανική, διοικητική και πολιτική ενότητα των δύο συνιστωσών της πατρίδας μας, της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, τόνισε ο Φαγιάντ.

Απευθυνόμενος δε στους κατοίκους της Γάζας, υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θα εργασθεί ώστε να δοθεί τέλος στην ανωμαλία που γέννησαν τα πρόσφατα φαύλα γεγονότα.

Παράνομη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση η Χαμάς, ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής  Μαχμούτ Αμπάς κήρυξε με ειδικό διάταγμα εκτός νόμου την εκτελεστική δύναμη της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί φαίνονται πλέον διατεθειμένοι να τερματίσουν την οικονομική απομόνωση των Παλαιστινίων.

Νωρίτερα, το Τελ Αβίβ μέσω του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ είχε δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι εταίρος του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ισραηλινά στρατεύματα έλαβαν θέσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο ανακοίνωση του υφυπουργού άμυνας του Ισραήλ στο ραδιόφωνο.

Όπως είπε, πρόκειται για προληπτική κίνηση και δεν πρόκειται προς το παρόν να υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ σταμάτησε και τη διανομή καυσίμων για τα αυτοκίνητα στη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Tα πρατήρια καυσίμων εκτιμάται ότι έχουν αποθέματα για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr