Ζυμώσεις Δύσης-Ρωσίας για τα ουκρανικά σιτηρά: Το τηλεφώνημα Πούτιν με Μακρόν και Σόλτς

Ζυμώσεις Δύσης-Ρωσίας για τα ουκρανικά σιτηρά: Το τηλεφώνημα Πούτιν με Μακρόν και Σόλτς

Τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο την επισιτιστική κρίση, είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς. Η επικοινωνία μεταξύ των ηγετών, έγινε μετά από πρωτοβουλία των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είπε στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους, ώστε να καταστεί δυνατό για την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, η γαλλογερμανική πλευρά επεσήμανε στον Ρώσο πρόεδρο, ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με το Παρίσι, υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Προς τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι σχεδόν το ήμισυ της ουκρανικής παραγωγής σιτηρών παραμένει στις αποθήκες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μπλοκάρει τις κύριες εξαγωγικές διαδρομές της χώρας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, κάνοντας λόγο για «καταστροφή» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η G7 εργάζεται ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας εργάζονται εντατικά για να βρουν τρόπους, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αποτραπεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Τζόνσον που μιλάει τακτικά με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την σπουδαιότητα της διατήρησης της ενότητας της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Ο ίδιος, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του στην G7 ασκώντας πιέσεις για ταχεία πρόοδο,” σύμφωνα με ένα γραπτό αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, αλλά και για την ανάγκη χαλάρωσης από τη Ρωσία του ναυτικού αποκλεισμού, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,