Ζελένσκι: Έρχεται επισιτιστική καταστροφή - Δεκάδες εκατομμύρια θα πεινάσουν λόγω των Ρώσων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν το ήμισυ της ουκρανικής παραγωγής σιτηρών παραμένει στις αποθήκες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μπλοκάρει τις κύριες εξαγωγικές διαδρομές της χώρας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, κάνοντας λόγο για «καταστροφή» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. 

Απευθυνόμενος σε δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής της Ινδονησίας σε διαδικτυακό φόρουμ την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε: «22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών φυλάσσονται σε σιλό σήμερα. Δεν μπορούμε να τα προμηθεύσουμε σε διεθνείς αγορές όπου είναι απαραίτητα αυτή τη στιγμή». 

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε μάλιστα ότι οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ ότι ο λιμός θα μπορούσε να επηρεάσει επιπλέον 50 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος είναι μια «συντηρητική» εκτίμηση, υπαινισσόμενος ότι ο αριθμός των πληγέντων θα είναι μεγαλύτερος. «Η πείνα δεν έρχεται μόνη της, συνοδεύεται πάντα από πολιτικό χάος που επιδεινώνει την κατάσταση, καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες για τους απλούς ανθρώπους», είπε. 

«Τον Ιούλιο, όταν πολλές χώρες θα εξαντλήσουν το απόθεμα της περσινής σοδειάς τους, θα γίνει φανερό ότι η καταστροφή έρχεται πραγματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποδέχτηκε επίσης πρόσκληση να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Ινδονησία τον Νοέμβριο. Προέτρεψε δε τους οικοδεσπότες να συμπεριλάβουν «μόνο φιλικά έθνη», υπονοώντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποκλειστεί από τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί.

Ο Ζελένσκι είχε νωρίτερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, και συζητήθηκαν οι προοπτικές απεμπλοκής των ουκρανικών εξαγωγών σε σιτηρά, ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση η οποία απειλεί τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. 

Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι «αβάσιμες», υποστήριξε από πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.


 

Πηγή: skai.gr