Σιδηροδρομική γέφυρα για τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία στήνει η Γερμανία

Η Γερμανία έχει θέσει σε εφαρμογή μια «σιδηροδρομική γέφυρα» με την Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα σιτηρά του, που συσσωρεύονται λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της χώρας από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Κρις Καβόλι, ο επόμενος αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στην Ουκρανία» που περιμένουν την αποστολή τους στο εξωτερικό, είπε ο στρατηγός μιλώντας στο Κογκρέσο.

Στην προσπάθεια εξαγωγής αυτών των ποσοτήτων συμμετέχει το λιμάνι της Κωστάντζας, στη Ρουμανία, όμως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες: μπορεί να εξάγει 90.000 τόνους ημερησίως, είπε ο στρατηγός, ο διορισμός του οποίου στην αρχηγία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη –και κατά συνέπεια και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ– θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

«Όμως οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) ανταποκρίθηκαν πρόσφατα στο κάλεσμα» του Κιέβου και «εφάρμοσαν αυτό που αποκαλούν ‘σιδηροδρομική γέφυρα’ του Βερολίνου, με βάση το μοντέλο της αερογέφυρας του Βερολίνου, για να μεταφέρουν με τρένα το ουκρανικό σιτάρι προς την Ευρώπη και τη Δύση».

«Καταβάλλονται προσπάθειες, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ